Huumepolitiikkaa huumorilla

Kotirouva Grace Trevethanin idyllinen ja suojattu elämä pirstoutuu, kun hänen aviomiehensä kuolee. Mies jättää perinnöksi suuret velat, joista Gracella ei ollut aavistustakaan. Velkojat alkavat uhata hänen kaunista kartanoaan ja Grace joutuu ottamaan elämänsä ohjat käsiinsä. Kasvihuoneelle, jossa hän on kasvattanut hyvällä menestyksellä orkideoitaan, on keksittävä tuottoisampaa käyttöä. Puutarhurinsa Matthew’n avustuksella old lady alkaa kasvattaa marihuanaa. Mutta arvattavasti asiat mutkistuvat ennen kuin kukkaa on Lontoon katukaupassa.

Pelastakaa CraceNigel Cole on kyhännyt löysän, mitään sanomattoman elokuvan, joka edustaa nk. brittikomediaa. Elokuva on miehitetty brittiläisillä luottonäyttelijöillä, kuten Brenda Blethynillä (Salaisuuksia ja valheita) ja Martin Clunesilla (Huonosti käyttäytyvät miehet). Näyttelijävalinnat eivät kuitenkaan pelasta elokuvaa hengettömyydeltä. Juoni on kliseinen, ja kun kylän yhteisössäkin vilahtelee tuttuja naamoja, on Pelastakaa Grace puuduttavan tylsä. Ohjaaja on luottanut liikaa tuttuuteen, hyväntuulisuuteen, brittiläiseen huumoriin ja Cornwallin kauniisiin rantamaisemiin. Turvautuen siihen, että edellä mainitut ainekset riittäisivät sinänsä herkullisen tarinan dramatisointiin, Cole on heittänyt hanskansa tiskiin ja tyytynyt helppoihin elokuvallisiin ja ohjauksellisiin ratkaisuihin.

Elokuvan tekijät kertoivat Pelastakaa Gracen olevan ennen kaikkea Gracen kasvutarina. Tämä kotirouvan kehitys itsenäiseksi naiseksi on kuitenkin kehystetty arveluttavilla puitteilla. Kannabiksen suurimuotoinen kasvattaminen kuvataan harmittomaksi ja lopulta koko kylän yhteiseksi, hassun harmittomaksi harrastukseksi. Ja jälleen kerran vastakkain on asetettu yhteisöllinen ja lämmin maaseutukaupunki ja urbaani, pimeä, likainen ja pelottava suurkaupunki, joka uhkaa Gracen kotia ja samalla koko rannikkoseutua.

Huumehörhöily saattaa naurattaa asialle vihkiytyneitä ja Gracen pastoraalinen lämpö sulattaa katsojan kuten huumepomon, mutta niiden varassa Pelastakaa Grace ei pitkälle pötki. Elokuva on vain brittikomedian maneerien ruumiillistuma ja sinällään halpa vitsi.

*
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,4 / 5 henkilöä