Robotti-idealisti yksilöllisyyden asialla

Robots-elokuvaa markkinoidaan ennen kaikkea lastenelokuvana. Ice Agen tekijöiden tuorein tietokoneanimaatio on toki sitäkin, mutta painii eri sarjassa kuin perinteiset paha saa palkkansa -sadut. Ice Agen tapaan Robots sisältää huikeita maisemia, toilailevaa huumoria sekä vauhdikasta menoa. Se on kuitenkin sisällöllisesti kiinnostavampi kuin tylsähkö edeltäjänsä.

Päärobottina seikkaileva Rodney-poika on idealisti henkeen ja vereen. Hän uskoo itseensä ja hieman naiivisti toisten hyvyyteen. Valitettavasti Rodney saa tuta, että unelmien saavuttaminen suuressa maailmassa ei ole helppoa. Tielle asettuu suuryhtiön vallankaappaja sekä tämän halu saavuttaa kertakaikkinen monopoliasema. Kun tärkeimmäksi arvoksi nousee taloudellisen voiton tavoittelu, ei vakavassa valtapelissä jää yksilölle sijaa.

© 2005 20th Century FoxKoska kyseessä on lastenelokuva, robotit sähläävät slapstick-elokuvista tutulla toilailevalla tyylillä ja herkuttelevat lapsellisella pieruhuumorilla. Älytön navanalushuumori viedään välillä ärsyttävyyteen saakka ja ylitsepursuava kuvatulva uuvuttaa lukemattomine yksityiskohtineen. Jos näiden seikkojen ei anna häiritä, vaan muistaa niiden kuuluvan lastenelokuvan perusluonteeseen, löytyy Robotsista paljon hyvää.

Robotticityssä pelataan kovaa ja kylmää peliä. Robots kritisoi yhteiskuntaa ja arvottomia arvoja. Vastakkain ovat yksilö ja massa, itsenäisyys ja ylhäältä tulevalle vallalle alistuminen. Persoonalliset robotit taistelevat oikeuksiensa puolesta, vaikka heitä yritetään muokata keskenään samankaltaiseksi, kasvottomaksi joukoksi. Elokuva kommentoi ihmisten maailman ideaaliulkonäön tavoittelua ja toinen toistaan radikaalimpien muuttumisleikkien invaasiota. Robots puhuu sisäisen kauneuden puolesta ja kritisoi raha- ja suorituskeskeistä yhteiskuntaa.

Yhteiskuntakritiikin lisäksi Robots tarjoaa hieman varttuneempien katsojien huviksi lukuisia viittauksia tuttuihin kulttuurin tuotteisiin ja ilmiöihin. Muun muassa Ihmemaa Oz, Tähtien sota, showpaini sekä Hollywoodin kultakauden musikaalit ovat edustettuina. Eikä elokuva olisi mitään ilman maailman kuluneinta oopperalainausta Rossinin Sevillan parturista.

Robots todistaa, että lastenelokuvan on mahdollista olla sekä kantaaottava että pienimpiäkin katsojia viihdyttävä kokonaisuus. Ajankohtaisia teemoja käsitellään kömpelön sähläämisen lomassa, ja kerrankin hyvä vastaan paha -asettelu on riittävästi perusteltu. Voiko kone puolustaa yksilön oikeuksia James Brownin tahdissa? Robotsissa ainakin voi.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,7 / 3 henkilöä