Uudistunut Räppääjä

Suosittujen Risto Räppääjä -elokuvien vetovastuu on vaihtunut. Sinikka ja Tiina Nopola ovat kolmen Kinotarin tuottaman ja Mari Rantasilan ohjaaman elokuvan jälkeen kääntyneet Artista Filmin ja Timo Koivusalon puoleen. Menestyneen elokuvasarjan kohdalla tekijöiden vaihtuminen on aina hienoinen riski, mutta samalla se on myös mahdollisuus uudistua, mikä varsinkin kaupallisen elokuvaviihteen saralla on tärkeää.

Risto Räppääjä ja liukas LennartKirjojen pohjalta tehdyssä elokuvasarjassa operoidaan alkuteosten antamien suuntaviivojen pohjalta, joten ohjaajan ja tekijätiimin vaihtuminen ei tarkoita mitään perustavanlaatuisia muutoksia. Risto Räppääjä ja liukas Lennart onkin ulkoisesti edeltäjiensä kaltainen elokuva, mutta ei aivan kaikessa.

Koivusalon käsissä painopiste on siirtynyt lasten seikkailusta kokoperheen komediaan. Samalla on otettu elokuvallinen ryhtiliike Rantasilan elokuvien sarjakuvamaisiin tehosteisiin ja alleviivatun karrikoituihin aikuishahmoihin. Aiemman ylivedetyn ilveilyn ja möykkäämisen sijaan aikuishahmot ovat nyt maltillisia mutta silti riittävän erilaisia suhteessa normaaliutta edustaviin lapsihahmoihin.

Risto Räppääjä ja liukas LennartMusiikkinumeroita neljännessä Räppääjässä on aiempien elokuvien tapaan, mutta aivan yhtä svengaavia ne eivät ole kuin Rantasilan elokuvissa. Osa Liukkaan Lennartin musiikkinumeroista tuntuu jopa tarpeettomilta, sillä ne rikkovat kerronnan rytmiä ja osaltaan pidentävät varsin yksinkertaisen tarinan varaan rakennettua elokuvaa.

Tällä kertaa Risto Räppääjä joutuu tekemisiin erilaisten isähahmojen kanssa. Rauha-täti hakee Pakastaja-Elvin painostuksesta lehti-ilmoituksella Ristolle sopivaa isähahmoa ja miehen mallia. Monenkirjavat ehdokkaat eivät tee vaikutusta, joten Rauhaan ihastunut Lennart päättää käyttää tilaisuutta hyväkseen.

Risto Räppääjä ja liukas LennartKomedia perustuu klassiseen rooleilla leikittelyyn, mikä ennakkokatselussa viihdytti yleisöä laajalla ikähaarukalla. Vesa Vierikko on Lennartin roolissa täysin suvereeni. Rooli on tarinassa kirjoitettu isoksi, ja Vierikon karismalla Lennart varastaa show'n Ristolta ja Nelli Nuudelipäältä. Risto Räppääjä ja liukas Lennart onkin lastenelokuvaa enemmän kokoperheen komedia, jossa aikuisilla on aiempaa keskeisemmät roolit. Puhtaan lastenseikkailun kannalta tämä on sääli, mutta toisaalta elokuvan kohdeyleisö on nyt aiempaa laajempi.

Risto Räppääjä ja liukas Lennart on kuvattu Naantalin vanhassa kaupungissa. Aiempien Räppääjä-elokuvien tavoin miljöötä käytetään taitavasti idyllisen maailman luomisessa. Tekijöiden ammattitaito näkyy muutoinkin elokuvan huolitellussa ylöspanossa ja toteutuksessa.

Risto Räppääjä ja liukas LennartKoivusalo hallitsee kokoperheen komedian ja tunnetut näyttelijät puhaltavat hahmoihin eloa. Elokuvaelämyksen kannalta ohjaajavaihdoksen tuoma tyylimuutos on varsin vähämerkityksellinen. Niinpä neljännestäkin Räppääjästä tulee todennäköisesti edeltäjiensä kaltainen yleisömenestys.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2 / 3 henkilöä

Lue myös