Unelmahäistä tuli painajainen

Jos parisuhdeongelmien ratkominen häiriintyneen perheyhteisön keskellä miellytti alkukesän Midsommar – loputon yö -kauhuelokuvassa, samankaltainen lähtöasetelma löytyy Ready or Not -elokuvasta splatterin muodossa. Sijaisperheessä kasvanut Grace (Samara Waving) etsii itselleen paikkaa maailmassa ja avioituu uhkapeleillä omaisuutensa tehneeseen Le Domasin sukuun. Aviomies Alex (Mark O’Brien) vaikuttaa ihanalta, mutta tuntuu salailevan jotakin. Hääyönään Grace joutuu pelaamaan perheen kanssa peliä, jolla on kohtalokkaat seuraukset.

Ready or Not Uhkana ei siis täällä kertaa ole outo uskonnollinen kultti Ruotsissa vaan aviomiehen rikkaat sukulaiset, jotka tuntuvat kokonaan irtautuneen todellisesta maailmasta. Midsommarin lisäksi mieleen tulee parin vuoden takainen Get Out, jossa suvun uusin tulokas joutuu kohtaamaan ne kekseliäät julmuudet, joihin rikas valkoinen perhe tuntuu pitävän itseään etuoikeutettuna. Ready or Not -elokuvassa on esimerkiksi runsaasti viittauksia suurriistan metsästykseen, jota miljardöörit harrastavat huvikseen. Maailmassa, jossa Trump tahtoo ostaa Grönlannin, elokuvan lähtökohdat eivät ole niin absurdeja kuin kenties toivoisi.

Nainen kiehtovan mutta vaarallisen sukukartanon lumoissa on ikivanha asetelma kauhussa ja etenkin kauhuromanttisissa elokuvissa. Hitchcockin Rebekan (1940) popularisoiman genren lähtökohtana oli tilanne, jossa nuori nainen rakastuu puoleensavetävään mutta salaperäiseen mieheen. Mysteerin ratketessa nainen huomaa henkensä olevan vaarassa.

Ready or NotGuillermo del Toro yritti genren henkiinherätystä Crimson Peak -kauhuromanssilla, joten ei siis ole ihme, että ohjaaja on hehkuttanut Ready or Not -elokuvaa Twitterissään. Feministisissä tulkinnoissa kauhuromanssien asetelman on tulkittu symboloivan perheväkivaltaa, sillä usein oma koti on naiselle vaarallisin paikka. Vastaavat luennat ovat edelleen nykypäivänä ajankohtaisia, varsinkin yhdistettynä rikkaiden miesten omituisuuksiin näin #MeToo ja Epstein -tapausten aikakaudella.

Perinteisissä kauhuromansseissa sankarittaren osuus jäi usein toiminnan suhteen vähemmälle, mutta Ready or Not -elokuvan pääosan Samara Wavingille on annettu paljon muutakin tekemistä kuin pelkkää henkensä edestä juoksemista ja kirkumista. Wavingin vahvat komediantaidot pääsevät esille jopa erittäin intensiivisissä kohtauksissa. Myös pelottavaa Helene-tätiä näyttelevä Nicky Guadagni saa irrotella minkä kirveen heiluttelemiseltaan ehtii. Kukaan ei ota hahmoaan liian vakavasti ja tyyli pysyy mukavan irrottelevana alusta loppuun. Tämä kiteytyy erityisesti John Ralstonin musiikkia rakastavassa hovimestarissa. Harmillisesti kaikki kartanon naispuoliset palvelijat jäävät tosin pelkiksi koristeiksi aina siihen asti kunnes tapahtuu karmeita.

Ready or NotTapahtumat pysyttelevät tiiviisti Le Domasin mailla mutta se ei ole ongelma, sillä sukukartano luo toiminnalle näyttävät kulissit. Kauhun elementtejä olisi voinut olla enemmänkin eikä saippuaoopperamaisilta perhedraaman kohtauksilta täysin vältytä, mutta lopputulos on kompakti ja viihdyttävä jännityselokuva. Musta komedia on välillä erittäin pimeää ja verta todella roiskuu, joten ihan kaikille elokuvaa ei voi suositella.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,7 / 3 henkilöä