Laittoman vedonlyönnin reunamilla

Urheiluvedonlyönti on laitonta toimintaa suurimmassa osassa Yhdysvaltoja. Sen sijaan vetovihjeiden antaminen ei sitä ole. Tämän tuottoisan puuhan ja erityisesti Al Pacinon ympärille koottu Rahantekijä on viime vuosien urheiluteemaelokuvien parhaimmistoa, dynaaminen ja vauhdikas, mutta myös ihmisen etiikkaa raivoisasti peilaava.

Nordisk Film Theatrical DistributionFyysisesti huippukunnossa oleva Matthew McConaughey on Brandon Lang, joka haaveilee paluusta jenkkifutiksen pelikentille, mutta on samaan aikaan kehittänyt ilmiömäisen kyvyn arvioida oikein otteluiden tuloksia. Ei aikaakaan, kun Pacinon käsittämättömällä intensiteetillä jälleen kerran tulkitsema hahmo Walter Abrams nappaa Langin New Yorkiin ja valjastaa uuden kultakimpaleensa firmansa palvelukseen. Rene Russo, elokuvan käsikirjoittaja Dan Gilroyn vaimo muuten, on Walterin jalat maassa pitävä puoliso, jolla on addiktiivinen menneisyys.

Nordisk Film Theatrical DistributionRahantekijä on kuin amerikkalainen jalkapallo, nopea, viihdyttävä ja värikäs, visuaalisesti kuin ESPN-urheilukanavan kuvaa. Ohjaaja D.J. Caruso, kuten muutkin Pacinoa nykyään ohjaavat, antaa hänelle täyden tulkintavapauden esittää roolinsa, miten haluaa. Tuloksena on jälleen kerran elokuva, jossa Pacino raivoaa, improvisoi ja mylvii. Se ei Rahantekijässä kuitenkaan haittaa sillä McConaugheyn Lang antaa hänelle dialogeissa kelpo vastuksen ja miesten verbaalista sparrausta katsoo nautinnolla.

Harvoin näkee elokuvaa, jossa kansallinen pakkomielle (tässä jenkkifutis) yhdistyy niin mutkattomasti yksilöiden obsessiiviseen käytökseen. Caruso, jolla on jo kaksi ylistettyä elokuvaa portfoliossaan (Salton Sea, Taking Lives), on onnistunut saamaan aikaan uskottavan lopputuloksen.

* * * *
Arvostelukäytännöt