Tauti uusiutuu

Aika tarkkaan kolmekymmentä vuotta sitten Sex Pistolsin saapuminen Suomeen kiellettiin. Rääväsuita ei haluttu Suomeen, mutta eihän se punkin leviämistä mitenkään estänyt. Sittemmin punk on levinnyt valtavirtaan ja marginaaliin, ja se on myös ehditty julistaa kuolleeksi useampaan otteeseen.

Julistuksen tekee myös Andy McCoy Jouko Aaltosen uuden musiikkidokumentin alussa. Loppuaika käytetään päinvastaisen todistamiseen. Punk – tauti joka ei tapa ei ole historiallinen dokumentti punkmusiikista Suomesta, eikä sellaista olisi tarvittukaan. Punkin kolmekymppisten kunniaksi asiaa on käsitelty jo kirjoissa ja televisiosarjoissa runsaasti.

© IllumeSen sijaan Aaltonen rinnastaa 1970-luvun lopun ja nykyhetken. Tarkoituksena on osoittaa punkin uusiutumiskyky ja jatkuva vetovoima. Tässä suhteessa dokumentti osuu maaliinsa hyvin. Pääosiin on nostettu veteraanipunkkari Pelle Miljoona sekä Akupunktio-yhtyeen innokas Seve. 1970-luvun tapahtumat käsitellään enimmäkseen Pellen ja hänen bändikavereidensa näkökulmasta. 1980-luvun alussa syntyneet hardcore-bändit mainitaan ohimennen, muuten dokumentti keskittyy punkin ensiaskeliin ja nykypäivään.

© IllumeToteutukseltaan dokumentti ei ole läheskään niin kokeellinen kuin Aaltosen edellinen ohjaus Kenen joukoissa seisot, jossa dokumentin ja musikaalin rajoja sekoitettiin. Lähestymistapakaan ei ole nostalginen, ja tämä johtuu tietysti materiaalista: punk elää, ja todistusaineisto on helposti löydettävissä. Pelle Miljoona esiintyy 2000-luvulla yhtä nuorelle yleisölle kuin Akupunktio ja uudet bändit keskittyvät uusiin asioihin sanoituksissaan.

© IllumeKeikkapaikkoina dokumentissa nähdään muun muassa vallattu talo ja katu, mutta muuten nykypunkiin liitetyt ideologiat jäävät vain sivulauseeksi. Kokonaiskuva jää muutenkin aika kapeaksi. Hieman laveampi ja selittävämpi ote olisi ollut paikallaan. Tietysti kaikkea ei ole mahdollista tunkea mukaan, mutta punkmusiikkiin vihkiytymätön ei luultavasti yhdistä Puntala-rockia tai Tampereen Vastavirta-klubia mihinkään. Punkin yhteisöllisyys ja elinvoima tulee siitä huolimatta selväksi kenelle tahansa.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,7 / 3 henkilöä