Leikki-ikä, koko ikä

Lastenkirjojen pohjalta tehdyt elokuvaversioinnit jatkavat voittokulkuaan kotimaisella elokuvakentällä. Risto Räppääjät, Tatu ja Patu sekä tänä vuonna ilmestynyt Supermarsu ovat kaikki olleet kiistattomia katsojamenestyksiä, joiden rinnalla moni muu nykyelokuva kalpenee.

Nykyisen adaptaatiobuumin jonkinlaisena alkupisteenä voidaan pitää Mari Rantasilan ensimmäistä Risto Räppääjä -elokuvaa vuodelta 2008. Kahden jatko-osan jälkeen ohjaaja piti taukoa elokuvien saralla, mutta palaa nyt kentälle uuden ohjaustyönsä, Puluboin ja Ponin leffan, merkeissä.

Puluboin ja Ponin leffaVeera Salmen suosittuun lastenkirjasarjaan pohjautuva elokuva kertoo kuusivuotiaasta, vilkkaan mielikuvituksen omaavasta Mai-tytöstä (Jenni Lausi). Aikuisille Mai näyttäytyy tavallisena lapsena, mutta omassa maailmassa hän on vapaana kirmaava poni, jota eivät säännöt ja rajoitukset koske. Edessä siintää kuitenkin nuoren tytön ensimmäinen koulupäivä, mikä samalla merkkaa myös mielikuvitusleikkien loppua. Pian Main maailmaan astuu riehakas ja beatboxaava Puluboi (Aapo Puusti). Yhdessä uuden ystävänsä kanssa Mai alkaa kehitellä ratkaisuja koulunkäynnin välttämiseksi.

Rantasilan Räppääjä-elokuvien tavoin Puluboi ja Poni on energisesti revittelevä kokonaisuus, jonka kehys on rakennettu kohdeyleisönsä kautta. Esikouluikäisille suunnattu teos puhuu ymmärtäväisesti ja rohkaisevasti päähenkilönsä äänellä heijastellen koulun aloittamisen herättämiä pelkoja, odotuksia ja epäilyjä. Tuttu aihe saa laajempaa pintaa asetelmasta, jossa aikuistumisen alkuportaat asettuvat vasten leikin ja mielikuvituksen rajatonta maailmaa.

Puluboin ja Ponin leffaMain vilkkaat haavemaailmat herättävät hämmennystä aikuisissa ja varsinkin vanhemmissa, jotka ovat valmiita passittamaan tytärtään jopa lääkärin puheille. Leikkien ja luotujen todellisuuksien merkitys kouluikää lähestyvän lapsen elämässä jäävät huomaamatta kasvattajilta, joiden maailma rakentuu sääntöjen, suoritusten ja normien ehdoilla.

Vaikka luovuuden ja mielikuvituksen rikkaus on vahva osa Main elämää, hän joutuu myös oppimaan niiden mukana tulevan vastuun ja velvollisuuden. Puluboi ja Poni tarjoaakin sanomassaan ilahduttavan harkitun keskitien, jossa mielikuvitusleikkien voimavarat sovitetaan yhteen kouluelämän vaateiden kanssa. Esikouluikäisten elokuvasta puhuttaessa opetuksellista vastuuta ei voi sivuttaa, ja tässä suhteessa Rantasilan ohjaus osoittaa kypsyyttä, joka välttää sortumasta saarnaavaan ehdottomuuteen tai leikkimielisyyttä tautologisesti rummuttavaan anarkiaan.

Puluboin ja Ponin leffaHyvä temaattinen ydin antaa lopulta paljon anteeksi löysäksi jäävältä tarinalinjalta. Kun sovituksen pohjana ei nähtävästi ole toiminut mikään yksittäinen teos vaan enemmänkin kokonainen kirjasarja, niin juonellinen runko jää auttamatta lapsipuolen asemaan. Puluboi ja Poni rullaakin eteenpäin sketsimäisten segmenttien sarjana, jotka muistuttavat hyvin paljon Räppääjä-elokuvien musikaalinumeroita.

Kohtausten vaahtoava energisyys lepää pitkälti koheltavan Puluboin harteilla, mikä epävarmemmissa käsissä voisi johtaa uuvuttavaan sekamelskaan. Aapo Puustin verbaalinen ja fyysinen notkeus kuitenkin kannattelee taidokkaasti rämäpäisen hahmon olemusta, ja toimiva yhteispeli Maita näyttelevän Jenni Lausin kanssa antaa kuplivalle poukkoilulle sykkivän sydämen. Taustalta paistaa vilpittömyys, mikä estää sekoilua jäämästä kerrontaa paikkaavan taukojumpan asemaan.

Puluboin ja Ponin leffaToimiva näyttelijätyö sekä optimaaliseen mittaan ajoitettu kokonaiskesto auttavat juonellisten puutteiden saralla, eikä lopputulos kärsi suvantovaiheista niin pahasti kuin käsikirjoituksen puitteissa voisi olettaa. Vahva temaattinen pohja ja Rantasilan kohderyhmää kunnioittava ohjauslinja ovat niitä vahvuuksia, joiden varassa Puluboin ja Ponin leffa tarjoaa jälleen yhden tasokkaan lisäluvun kotimaisten lastenelokuvien katalogiin. Koulunkäyntiään aloitteleville kyseessä on loppukesän varma valinta.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 4 / 5 henkilöä