Todistettavasti tarpeeton

Taylor Hackfordin ohjaama Todistettavasti elossa (Proof of Life) on saanut viime aikoina kohtuuttoman paljon julkisuutta. FBI on vahvistanut tiedon, jonka mukaan joku sekoboltsi aikoisi kidnapata leffan pääosanesittäjän Russell Crowen. Elokuvan nähtyään voi vain harmitella, ettei kaappari toiminut ajoissa, ennen rainan valmistumista.

Paljon Proof of Lifen tasosta kertoo, että elokuva perustuu Vanity Fairissa julkaistuun artikkeliin. Vakuutusyhtiön palkkaama kommandomies Terry Thorne (Crowe) saa tehtäväkseen pelastaa Etelä-Amerikan viidakoihin kaapatun patoinsinöörin (David Morse). Paljastuu ettei insinöörillä ole öljy-yhtiön hankkimaa vakuutusta, ja keikka menee jäihin. Mutta kunniantuntoisena heppuna ja panttivangin vaimon (Meg Ryan) häikäisemänä Thorne päättää hoitaa duunin pimeänä.

© 2000 Warner Bros.Kulttuurintutkijoille Todistettavasti elossa saattaa tarjota muutamia hymähtelynaiheita. On kiinnostavaa nähdä, miten jenkkiläinen rautahannu hoitaa maailmanpoliisin velvollisuutensa myös mediakriittisyyden ja poliittisen korrektiuden aikana. Elokuvan skylla ja kharybdis ovat vanhoja tuttuja: jättimäinen ja kyyninen öljykorporaatio toisaalla, rumat ja arvaamattomat latinoterroristit toisaalla. Näiden ristitulessa luovivat yksinäiset, yksilölliset, rehelliset ja hommansa hoitavat Arjen ja Amerikan Sankarit. Vuoristosissien mädännäisyys perustellaan sillä, että he ovat menettäneet aatteensa ja heittäytyneet huumekauppaan. "Lautasellinen Guatemalan verta" on siis tätä nykyä "ämpärillinen Guatemalan oksennusta".

© 2000 Warner Bros.Toimintaelokuvaksi Todistettavasti elossa on puuduttavan hidas ja ylipitkä. Crowe ja Ryan ovat yhtä tylsiä kuin aina ennenkin. David Morse ja saksalaista lähetystyöntekijää esittävä Anthony Herald häärivät vahasena ja fräntinä moitteettomasti mutta mitäänsanomattomasti. Ohjaajan intentioihin on tuskin kuulunut, että vuoristosissit, nämä känniset ja kälättävät poncho-hipit, nousevat elokuvan elävimmiksi ja sympaattisimmiksi hahmoiksi. "Todistettavasti elossa" on sitä paitsi harvinaisen kömpelö käännösnimi elokuvalle. Ehkä sen onkin tarkoitus kuulostaa vakuutusyhtiöiden jargonilta.

Yhdysvalloissa Todistettavasti elossa flopahti aika pahasti. Tästä ohjaaja syytti Russellin ja Megin romanssia, joka johti yhteen uuteen julkkiseroon. Voiko selittely enää epätoivoisemmaksi mennä? Tällaista juoruiluahan pidetään tavallisesti arvokkaana ylimääräisenä hypenä mille tahansa elokuvalle.

*
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1,7 / 3 henkilöä