Talvinen tusina-animaatio

Parin viime vuosikymmenen aikana valtavirta-animaatiot ovat saaneet uusia tekijöitä. Lähtökohtaisesti kyse on myönteisestä kehityksestä, sillä ainakin periaatteessa tekijätiimien runsastumisen pitäisi näkyä myös sisältöjen rikastumisena ja persoonallisina tarinoina.

Arctic DogsTeknisen kehityksen myötä maltillisellakin budjetilla saadaan nykyään aikaiseksi visuaalisesti pätevän näköistä animaatiota, minkä voisi kuvitella näkyvän myös sisältöjen monimuotoistumisessa ja jopa hienoisessa riskinotossa. Joitakin sääntöjä vahvistavia poikkeuksia lukuun ottamatta pienemmissäkin animaatiotuotannoissa on pelattu lähinnä varman päälle ja tarinoissa pitäydytty turvallisilla mukavuusalueilla. Sellaista omintakeisuutta, jolla Blue Sky Studios löi läpi Ice Agella (2002) ja Illumination Itse ilkimyksellä (2010) vakiinnuttaen samalla paikkansa ison Hollywood-yhtiön animaatiopajana, ei ole liiemmälti näkynyt.

Kanadalaislähtöinen ja kansainvälisenä yhteistuotantona toteutettu Pohjoisen sankarit (Arctic Dogs, 2019) ei animaatiokentälle uutta tarjoile. Arktisessa miljöössä eläimineen olisi potentiaalia, mutta takavuosien James Bondit mieleen tuova jännitysjuoni on harsittu kasaan muista animaatioista lainatuilla langoilla.

Arctic DogsNapakettu Vili ihastuu jo poikasena tyttökettu Jadeen. Vuodet vierivät ja Vili haaveilee kotikylänsä sankarihommasta eli postireen vetämisestä rekikoirien tapaan, kun taas Jade opiskelee insinööriksi. Tilanne menee kimurantiksi, kun katkera mursu lunniapureineen uhkaa arktisen kylän rauhaa.

Tarina itsessään ei ole kovin moniselitteinen, mutta siihen on ängetty paljon monenlaisia hahmoja sivujuonteineen Bernard ja Bianca -tyylisestä etsiväkaksikosta Itse ilkimyksen kätyreitä muistuttaviin lunneihin, ja kaikkea siltä väliltä vakaviakaan teemoja unohtamatta.

Arctic DogsKokonaisuus valahtaa sen verran sekavaksi, että kohderyhmäikäinen alkoi selvästi pitkästyä tunnin kohdalla. Tarinan jännite ei ole tarpeeksi selkeä simppelin juonen hautautuessa irrallisten kohtausten kommervenkkeihin. Kokonaisuutta yritetään tilkitä komiikalla ja toiminnalla. Vakavampiin teemoihin ei malteta keskittyä vaan ilmastonlämpeneminen ja sanoma siitä, miten jokaisen on tehtävä parhaansa omien kykyjensä mukaan, ripotellaan kauniiksi lopuksi päälle kuin koristeet kakkuun.

Pohjoisen sankarit on monella tapaa hyvin geneerinen nykyanimaatio: visuaalisesti pätevä mutta sisällön suhteen varman päälle pelattu sillisalaatti, jossa luotetaan toiminnallisuuteen ja komiikkaan. Reseptillä lapsikatsoja viihtyy aikansa, kunnes sekava sisällöttömyys alkaa haukotuttaa.

* *
Arvostelukäytännöt