Tuittupäinen tähtipelaaja

Maailmanluokan jalkapallotähtenä Zlatan Ibrahimović lienee tämän ajan tunnetuimpia ruotsalaisia. Teknisesti taitava 195-senttinen hyökkääjä on monelle puolustajalle vaikea pideltävä ja on siksi haluttu sekä pelätty hyökkäyksen kärki.

Den Unge ZlatanZlatanin taidot huomattiin jo nuorella iällä hänen pelatessaan Malmö FF:ssä vuosituhannen vaihteessa. Kesällä 2001 parikymppinen Zlatan siirtyi Ajaxiin, historiallisen suurella summalla. Ammattilaisuran alku Euroopan kentillä ei ollut kuitenkaan ruusuilla tanssimista. Tästä ajasta ruotsalaiset dokumentaristiveljekset Fredrik ja Magnus Gertten ovat tehneet dokumentin Nuori Zlatan.

Zlatan tuli uransa alkuvaiheessa tunnetuksi taituruutensa ohella myös tuittupäisestä luonteestaan. Hän ei aina kohdellut vastustajiaan tai edes pelikavereitaan reilusti. Ajaxissa nuorella, vähäpuheisella ja sulkeutuneella pallotaiturilla oli vaikeuksia sopeutua ja vakiinnuttaa pelipaikkaansa. Dokumentin mukaan Jari Litmasella, joka palasi Ajaxiin Zlatanin toisella kaudella, oli merkittävä rooli nuorukaisen sopeutumisessa ja pelipaikan vakiinnuttamisessa.

Ajaxista Zlatan ostettiin Juventukseen vuonna 2004. Ura jatkui Serie A:ssa Interin paidassa vuoteen 2009. Barcelonan ja Milanin kausien jälkeen Zlatan on pelannut ranskalaisessa PSG:ssä vuodesta 2012.

Dokumentin aikarajauksessa on tehty viisas ratkaisu, kun koko peliuran sijaan huomio keskittyy Zlatanin uran alkuvaiheeseen. Painopiste on Ajaxin ja Malmön vuosissa, lopussa käsitellään lyhyesti aikaa Juventuksessa, jossa Zlatanin maailmantähteys sinetöityi.

Den Unge ZlatanNuori Zlatan on tyypillinen puhuvien päiden ja arkistomateriaalien urheilijamuotokuva, joka tuo väistämättä mieleen muutaman vuoden takaisen Arto Koskisen dokumentin Kuningas Litmanen (2012). Ajaxin myötä dokumenteissa esiintyy siinä määrin samoja henkilöitä, että välillä tuntuu kuin vain päähenkilö olisi vaihtunut.

Tämän tyyppiset henkilödokumentit ovat juuri niin kiinnostavia kuin päähenkilönsä, ja tähän kiinnostavuuteen vaikuttaa suuresti katsojan suhde ja tietämys dokumentin kohteesta. Urheilijatähtiin liittyy aina tietty kansallinen merkitys vaikka he olisivatkin maailmalla laajalti tunnettuja ja seurattuja. Varsinkin suuren yleisön osalta tunnettavuus ja kiinnostavuus ovat laajinta urheilijan kotimaassa. Siksi Litmanen on suomalaiselle katsojalle kiehtovampi kohde kuin Zlatan.

Den Unge ZlatanPäähenkilön kiinnostavuuden merkitys korostuu erityisesti silloin, kun dokumentti ei kykene murtautumaan rajatun aihepiirinsä ulkopuolelle, ja tässä Gerttenin veljekset eivät ole onnistuneet. Nuori Zlatan jää kauas Asif Kapadian Sennasta (2010), josta on tullut tämän vuosituhannen urheilijakuvausten mittatikku.

Nuori Zlatan ei ole huono dokumentti. Se on itse asiassa varsin rehellinen suhteessa päähenkilöönsä. Zlatania ei kritiikittömästi nosteta jalustalle vaan uran ikävämmätkin kohdat ovat läsnä siinä missä onnistumisetkin. Toisaalta Zlatanin uran negatiivisia hetkiä on julkisuudessa sen verran laajasti käsitelty, että niiden sivuuttaminen olisi dokumentissa näyttäytynyt vähintäänkin outona ratkaisuna.

Zlatanin taituruus ja tähteys eivät jää kuitenkaan epäselviksi uran kasvukipuja käsiteltäessä. Dokumenttia ja sen draaman kaarta rakennetaan määrätietoisesti tähtikuvaa ylläpitäväksi tutulla viitekehyksellä, jossa voitto saavutetaan vaikeuksien kautta.

Den Unge ZlatanRehellisestä otteestaan huolimatta dokumentin luoma henkilökuva Zlatan Ibrahimovićista jää pintapuoliseksi. Luonteen piirteet ja omapäisyys selitetään perhetaustalla. Bosnialaiskroatilaisen perheen poika syntyi ja varttui Malmön siirtolaislähiössä köyhissä oloissa. Vanhempien eron myötä nuorukainen jäi osaltaan tuuliajolle ja joutui pärjäämään omillaan, vaikka suhteet kumpaankin vanhempaan, erityisesti isään, ovat säilyneet läheisinä.

Perhe ja lapsuus ovat kiistattomasti merkittävimpiä tekijöitä identiteetin muodostumiselle, mutta niiden läpikäyminen jää dokumentissa sivulauseisiin. Mitään tarkempaa analyysiä Zlatanin identiteetin rakentumisesta saati hänen jalkapallotaituruutensa lähtötekijöistä ei dokumentissa tehdä. Kyse on enemmän tähtikertomuksen alaviitteistä, jotka ovat vain mukana lisäämässä dokumentin vakuuttavuutta sen sijaan, että niiden kautta avattaisiin ihmistä Zlatanin tähtikuvan takana.

Jos dokumentissa Zlatan ihmisenä jää etäiseksi, niin hänen osaamisensa kentällä ja uran käännekohdat eivät jää epäselviksi. Jalkapallon ystäville nämä lienevät lopulta syvällistä henkilökuvaa olennaisempia asioita.

* *
Arvostelukäytännöt