Äärimmäisyyksien äärellä

Extreme-lajien suosio on kiinnostava ilmiö, joka kuvastaa ihmisen loppumatonta itsensä voittamisen tarvetta ja selviytymisen halua. Ajassa ei tarvitse ottaa montaakaan harppausta taaksepäin, kun ihmisten jokapäiväinen elämä oli jatkuvaa selviytymiskamppailua suhteessa nykyiseen pumpulissa elämiseen. Nykyajan materiaalinen hyvinvointi ei kuitenkaan tarkoita henkistä hyvinvointia ainakaan kaikilla mittareilla. Kun mieli ei lepää konttorissa tai kotisohvalla, on sisään padotuille voimavaroille haettava muita ilmenemismuotoja, joista exterme-lajit ovat yksi esimerkki.

Neljä elementtiäItävaltalaisen ohjaajan Natalie Hallan ja suomalaisen tuottajan Marko Röhrin yhteistyönä synnyttämä dokumentti Neljä elementtiä pureutuu ihmisen äärimmäisyyden kaipuuseen peruselementtien eli maan, veden, ilman ja tulen kautta. Dokumentissa seurataan neljää henkilöä, joiden äärimmäisyys liittyy aina yhteen elementtiin. Base-hyppääjä liittää ilmojen halki, vapaasukeltaja ui vedessä, luolatutkija möyrii maan alla ja palomies taistelee tulen kanssa.

Elementit jäävät dokumentissa triviaaleiksi, sillä kyse on ihmisistä ja heidän tarinoistaan, joiden rinnalla kertojan puhe elementeistä kuulostaa päälle liimatulta punaiselta langalta. Kun elementit jättää sikseen, neljässä äärimmäisyyksien äärellä toimivassa ihmisessä on paljon potentiaalia, jota elokuvassa ei kuitenkaan täysin saada hyödynnettyä.

Neljä elementtiäReilu tunti on lyhyt aika syventyä neljän ihmisen tarinaan. Jokaisen osalta lähinnä raapaistaan pintaa syvempien tuntojen ja ajatusten jäädessä ohikiitäviin sivulauseisiin. Jokaisella henkilöllä on kuitenkin avainkohtauksensa, josta olisi voinut rakentaa syvempää henkilökuvaa.

Base-hyppääjä lopettaa hyppäämisen, kun elämän tärkeysjärjestys menee uusiksi tyttären synnyttyä. Katastrofialueilla vapaaehtoisena toimiva palomies ei pääse eroon tapauksesta, jossa paikallisviranomaiset keskeyttivät pelastustoimet ja pieni tyttö jäi raunioihin.

Nämä ovat ihmisen elämässä järisyttäviä asioita, jotka elokuvassa heitetään vain osaksi kohtausten virtaa, vaikka juuri nämä olisivat niitä inhimillisiä ydinkohtia pureutua sisemmäs henkilöihin. Neljässä elementissä jääkin tavoittamatta se inhimillinen ulottuvuus, joka teki muun muassa Takaisin pintaan -dokumentista niin kiehtovan.

Neljä elementtiäPeriaatteessa jokainen neljästä henkilöstä intohimoineen olisi oman dokumentin arvoinen. Ehdottomasti syvimmän vaikutuksen tekee espanjalainen palomies Pako Rivas, jonka katastrofialueille suuntautuvan vapaaehtoistyön myötä olisi voitu käsitellä paljon laajemminkin auttavien ihmisten motiiveja ja mielenlaatua. Palomiehen rinnalla extreme-urheilijat vaikuttavatkin hieman mitättömiltä individuaalisessa suorittamisessaan.

Tämä paljastaa myös dokumentin rajauksen outouden. Henkilöistä vain kaksi, base-hyppääjä ja vapaasukeltaja, ovat varsinaisia extreme-harrastajia. Palomies on pelastustyöntekijä ja luolatutkija on tutkija. Toki heidän mielenlaaduissaan on samankaltaisuuksia, mutta ulkoisesti kyse on sen verran erilaisista asioista ja toimista, että dokumentin olisi voinut rajata joko selkeästi extreme-lajeihin tai pelastustyöhön. Ulkokohtaiset elementit eivät toimi riittävänä punaisena lankana, joka sitoisi tarinat yhteen.

Neljä elementtiäJos Neljän elementin tarinallisessa kokonaisuudessa onkin hiottavaa, samaa ei voi sanoa sen visuaalisesta ilmeestä. Kuvallisesti kyse on huikeasta elokuvasta. Vedenalaiskuvaajana mainetta niittänyt Teemu Liakka vastaa koko Neljän elementin kuvauksesta ja jälki on hämmentävän taidokasta, kun huomioi dokumentin budjetin rajallisuuden, mikä entisestään nostaa Liakan työn ja osaamisen arvoa. Näkemyksellisyys ja tyylitaju ovat kiinni tekijästä eivät rahasta. Liakka tavoittaa sommittelulla ja valaistuksella kuviin poikkeuksellista tunnelmaa kuvan narratiivista funktiota unohtamatta.

Kenties Neljän elementin kiehtovin elementti ja suurin sankari onkin lopulta kuvaaja Teemu Liakka. Hänen taidonnäytteenä elokuva kannattaa käydä katsomassa isolta kankaalta.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,5 / 2 henkilöä