Monikulttuurinen varhaisnuorten elokuva

Nuortenelokuvia ei Suomessa ole viime vuosina liiemmin tehty. Marja Pyykön Sisko tahtoisin jäädä -elokuvasta ja (2010) Raimo O. Niemen Roskisprinssistä (2011) on ehtinyt vierähtää jo muutama vuosi. Teini-ikäisille suunnattuja elokuvia tarvittaisiin kuitenkin useammin, sillä nuorten maailmassa mikään ei ole niin vanhaa kuin joku muutaman vuoden takainen juttu.

MuutoksiiNuorista on kotimaisessa elokuvassa tullut väliinputoajaryhmä. Lastenelokuvia tehdään vuosittain, samoin nuoret aikuiset ovat elokuvien keskiössä varsin tasaisesti. Teinit ja varhaisnuoret on unohdettu niin elokuvan kohteena kuin kohderyhmänäkin jonnekin takavasemmalle. Taidemuodoista juuri elokuvalla olisi kuitenkin kyky puhutella nuoria visuaalisen kulttuurin kasvatteja.

Elokuvatyöpajasta alkunsa saanut Sami Laitisen käsikirjoittama ja ohjaama Muutoksii onkin tervetullut ja tarpeellinen lisä kotimaiseen tarjontaan. Elokuva kertoo varhaisnuorista nuorten omien lähtökohtien kautta.

Kaksitoistavuotiaat Antti ja Muhis ovat parhaat kaverit. Ystävyys ja suhde läheisiin joutuu kuitenkin koetukselle onnettomuuden myötä. Elokuva kertoo varhaisteineistä varhaisteineille varsin arkisesti ja uskottavasti. Itseensä luottaminen ja muiden huomioiminen ovat monikulttuurisen elokuvan kantavia teemoja.

MuutoksiiRasismia elokuvassa käsitellään osin samoista tulokumista kuin Dome Karukosken Leijonasydämessä (2013). Yhteiskunnallisen ja monisyisen teeman nouseminen aikalaiselokuvien aiheeksi kertoo Suomen väistämättömästä muutoksesta kohti monikulttuurista yhteiskuntaa. Ruotsissa maahanmuuttajat ovat olleet jo pitkään luonnollinen osa nuortenelokuvien kuvaamaa arkea ja ympäristöä. Elokuva tavallaan normalisoi esiin nostamansa aiheet osaksi yhteiskuntaa.

Muutoksii ja Leijonasydän elokuvissa rasismi esitetään kollektiivisen ajattelun muokkaamana yksilön käytöksenä. Toisten syrjiminen ja väkivalta ovat yksilön valintoja, joita kuitenkin ryhmäkäyttäytyminen ohjailee. Samaan tapaan elokuva pyrkii kollektiivisena taiteena muuttamaan yksittäisen ihmisen ajattelua. Yksilöiden kautta muuttuu koko yhteiskunta.

MuutoksiiTarinaltaan ja kerronnaltaan Muutoksii on hieman kulmikas ja asioita yksinkertaistava elokuva, mutta tämä on tavallista nuortenelokuville niiden  pääkohderyhmän huomioiden. Tärkeämpää on elokuvan muodollinen ja sisällöllinen uskottavuus.

Nuoret amatöörinäyttelijät tekevät elokuvassa hienot roolit. He kannattelevat elokuvaa sen tarinallisissa suvantokohdissa. Toivottavasti elokuva löytää kohdeyleisönsä, jotta kotimainen elokuvatuotanto saa pontta tehdä nuortenelokuvia jatkossakin eikä Muutoksii jää vuosikymmenen puolivälin ainoaksi nuortenelokuvaksi.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2 / 2 henkilöä