Smithin kosto

Pieni perheväkivalta piristää kummasti parisuhdetta, näin julistaa toimintakomedia Mr. & Mrs. Smith. Se on oivallinen keino taata elokuvalle mainetta ja mammonaa. Elämän mysteeri, seksin ja väkivallan symbioottinen suhde, kiinnostaa ihmistä. Olemisen kaksi puolta kohtaavat Brad Pittin ja Angelina Jolien keskinäisissä hellissä ja helvetillisissä kosketuksissa. Menestyksen maksimointi eros-thanatos -kaavaa käyttäen olisi yksinkertaista, mutta Mr. & Mrs. Smithin tapauksessa niin perin tylsää.

Stephen Vaughn - © 2005 Regency Entertainment Inc.Jane (Angelina Jolie) ja John (Brad Pitt) Smith ovat aviopari, joiden suhde on kuivumassa kokoon muutaman avioliittovuoden jälkeen. Puuduttava esikaupunkielämä saa yllättävän käänteen, kun paljastuu, että herran ja rouvan keskinäinen rehellisyys ja luottamus ovat kaukana vakaan parisuhteen ihanteista. Molemmat ovat tahoillaan palkkamurhaajia, joiden uutena tehtävänä on tappaa toisensa.

Jokaisen keskivertoavioliittolaisen pimeiden hetkien toive on vihdoinkin toteutumassa. Tummanraikas idea puolison nitistämisestä ei kuitenkaan kanna pitkälle. Avioliittovitsailusta olisi huolekkaalla työstöllä saanut irti muutakin kuin aseellista nahistelua ja nalkuttamista. Filmitähtien ja naisruumiin itseisarvollisen palvonnan olisi vielä kestänyt, jos elokuvan keskinkertaisuus olisi jäänyt siihen. Viime kädessä pahimman mokan tekee ohjaaja unohtaessaan sanoa poikki. Inhimillinen määrä ampumista ja räjähdyksiä venyy ikuisuuksien tulitaisteluksi, jossa ensimmäisinä kuolevat hupi ja hauskuus.

Stephen Vaughn - © 2005 Regency Entertainment Inc.Mr. ja Mrs. Smith kinasivat ensimmäistä kertaa valkokankaalla jo vuonna 1941 Alfred Hitchcockin samannimisessä elokuvassa. Kyseessä on screwball-komedia epätavallisesta avioliitosta, joka alkaa rikkoutua äärimmäisen rehellisyyden seurauksena. Uusin Matti ja Maija Meikäläinen pohjautuu enemmän tv-sarjaan vuodelta 1996. Tässä Mr. & Mrs. Smithissä salaiset agentit joutuvat esittämään avioparia työtehtäviensä aikana.

Ensimmäisen tähtensä Mr. & Mrs. Smith saa Jolien supersankarimaisista ilmaliidoista ja toisen lutupupu Adam Prodysta. O.C.-televisiosarjaa tuottanut ohjaaja Doug Liman nappasi söpön pörrötukan sivurooliin, jonka intellektuelli hönttiys tukee täydellisesti Prodyn tähtikuvaa.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,3 / 3 henkilöä