Taattua toimintaa

Mission: Impossible -elokuvasarja on päässyt jo viidenteen osaan asti. Sarja jatkaa edelleen erikoistehostepainotteisella linjalla, mutta kaikki näyttää mukavan käytännölliseltä eikä CGI-yliannostusta ole tälläkään kertaa luvassa. Vanhan koulukunnan toimintaelokuvien ystävillä ei pitäisi olla mitään valittamista tälläkään kertaa.

Mission: Impossible – Rogue NationElokuvasarja haki suuntaansa ensimmäisten kolmen elokuvan ajan, mutta kolmannen elokuvan ohjanneen J.J. Abramsin jäätyä tuottajaksi tuntuu suunta vihdoin löytyneen. Aiemmin lähinnä yksinäisenä sutena nähty Ethan Hunt on saanut vihdoin ympärilleen pysyvän ryhmän ja juonen puolesta viides osa, Rogue Nation, muistuttaa enemmän tv-sarjan jaksoa kuin kesäspektaakkelia. Energisen alkutekstijakson perusteella on vaikea ajatella, etteivät tekijät olisi tietoisesti tähän suuntaan pyrkineetkin.

Jahdatessaan salaperäistä Syndikaatti-järjestöä salainen agentti Ethan Hunt (Tom Cruise) huomaa jäljittävänsä kuolleeksi luultujen agenttien huippuvaarallista verkostoa. IMF (Impossible Mission Force, ei Kansainvälinen valuuttarahasto) kuitenkin lakkautetaan ja Hunt joutuu painumaan maan alle estääkseen järjestöä toteuttamasta suurta suunnitelmaansa. Tässä häntä auttaa Syndikaattiin soluttautunut brittiagentti Ilsa Faust (Rebecca Ferguson).

Mission: Impossible – Rogue NationOhjaajaksi on tällä kertaa valittu Christopher McQuarrie (Jack Reacher), joka ei nimensä puolesta vedä vertoja sarjaa aiemmin luotsanneille tekijöille, mutta on silkan toiminnan kuvaajana melkoisen pätevä. Tarina on sen verran simppeli, että juoni pystyy kuljettamaan sankarin läpi erilaisten toimintakohtausten melkoisen vaivatta. Elokuva alkaa paljon ennakkoon hehkutetulla kohtauksella, jossa Cruise roikkuu nousevan lentokoneen kyljessä. Marokon Casablancaan sijoitetussa vedenalaisessa kohtauksessa luodaan onnistuneesti jännitystä ja sitä seuraava moottoripyörätakaa-ajo on myös erittäin viihdyttävää seurattavaa.

Tarinan ja hahmojen osalta ei tälläkään kertaa jää paljon mitään käteen, mutta mitä sitten. Kesäleffakausi on ollut muutamaa täysosumaa lukuun ottamatta heikko ja silkoilla viihdekertoimilla uusin M:I-leffa pesee niin Jurassic Worldin kuin Terminator Genisyksenkin helposti. Alun takeltelun jälkeen elokuva muuttuu nopeasti pelkäksi pitkäksi toimintakohtaukseksi, mutta rytmi pysyy niin hyvänä, että kyydistä voi vaivatta vain nauttia. Lopulta Rogue Nationista on vaikea olla pitämättä, vaikka mitään ikimuistoista ei jäisikään käteen.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,6 / 5 henkilöä