Vessahuumorin ystäville

Miksi hän? kertoo tuttuakin tutumman tarinan suojelevaisesta isästä, jonka maailmaa horjuttaa tyttären tavalla tai toisella epäsopiva poikaystävä. Ned Fleming, nykyaikaa vastaan taistelevan painoyrityksen johtaja, matkustaa perheineen jouluksi tapaamaan tyttärensä uutta poikaystävää, jolloin tarina kääntyy ennalta arvattavasta epämukavuudesta sietämättömään kohellukseen.

Why Him?Stephanie-tyttären uusi poikaystävä on tätä 10 vuotta vanhempi, sosiaalisesti kyvytön, vastenmielinen applikaatio-kehittäjä Laird Mayhew, jonka vakaa aikomus on saada Nedin suostumus tyttären kosintaan. James Francon esittämä Laird on komediaa kannatteleva pilari, jonka varaan lasketaan turhankin paljon. Lapsekas ja pahasuinen miljonääri on äärimmilleen viety hipsterihahmo, jonka pintapuolesta nyhdetään naurua alusta loppuun. Isän huoli tyttärestään ja ”miksi hän” -kysymys tarttuu katsojaan tarinan edetessä, sillä näennäisesti fiksun tyttären valintaa on vaikea olla kyseenalaistamatta.

Bryan Cranston istuu erinomaisesti konservatiivisen perheenpään rooliinsa älypuhelimen kokoisine vyökoteloineen. Yrmeä, mutta hyväsydäminen isä joutuu kamppailemaan omien tottumustensa kanssa, joita vävy-ehdokas alati koettelee. Cranstonin roolisuoritus on kuitenkin elokuvassa irrallinen, tässä kontekstissa jopa liian hyvä. Isää ja vävyä lukuun ottamatta hahmot ovat laiskasti tarinaan istutettua pakollista täytettä.

Why Him?Sukupolvien välistä kuilua kaivetaan vitseillä (vessa)paperittomasta taloudesta, lääkeruiskuihin ladatuista nestemäisistä aterioista ja modernin teknologian käyttöhankaluudesta. Kuilu on syvä, muttei riittävän hyvin kaivettu. Painajaismaiset erot sukupolvien ja maailmojen välillä on häivytetty siten, että lopputulos on lähinnä joukko pieniä, epämukavia väärinymmärryksiä, jotka muokkaantuvat osapuolille jopa nautinnollisiksi.

Tavoitteellinen vessa- ja alapäähuumori vaikuttaa kompromissiratkaisulta, jolla ei tulla loukanneeksi ketään. Elokuvan hauskuus perustuu pitkälti juuri väkisin kirjoitettuihin vitseihin, toistuvaan vessanpönttöteemaan ja parodiallisiin hahmoihin. Kohellus-komediaksi elokuvan tempo on paikoitellen pysähtynyt ja kohtaukset epämukavan pitkittyneitä. Ansioksi luettakoon kuitenkin kiusallisuuden välittyminen kankaalta katsojalle.

Why Him?Joulunajan hauskanhuono komedia on tuttu käsite, johon Miksi hän? olettavasti pyrkii. Elokuva kuitenkin epäonnistuu pyrkimyksessään olemalla samanaikaisesti ”rohkea” ja sovinnainen. Tarina loiskahtaa lattialle alusta alkaen kuin sammiollinen hirven virtsaa, joka vävyn olohuonetta koristaa. Ainoa motiivi elokuvan katsomiselle on Paul Stanleyn ja Gene Simmonsin näkeminen kömpelöissä cameorooleissaan.

*
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1 / 2 henkilöä