Mistä on terroristit tehty?

Pirjo Honkasalo ei saanut turhaan tämän syksyisillä Venetsian elokuvajuhlilla ihmisoikeuspalkintoa. Melancholian 3 huonetta on väkevä kuvaus suuren naapurimme käymästä sodasta, joka on Venäjällä vaiettu ja kansainvälisesti unohdettu. Dokumenttielokuva ei kuitenkaan kuvaa konfliktia suoraan. Honkasalo kertoo tragedian sen kansanosan näkökulmasta, joka on voimaton muiden tekemien ratkaisujen edessä ja johon nuo ratkaisut siksi vaikuttavat tuhoisimmin. Melancholia 3 huonetta keskittyy lapsiin ja siihen, mitä sota tekee heistä.

Finnkino.fiOhjaaja on jakanut elokuvansa kolmeen huoneeseen. Niistä ensimmäinen on Kaipaus, joka sijoittuu Pietarin edustalla sijaitsevaan sotilasakatemiaan. Se ottaa koulutukseensa poikia, jotka miltei poikkeuksetta ovat vähäosaisimpien jälkeläisiä. Siis lapsia, jotka tulevat kaduilta, ovat vanhempiensa hylkäämiä tai orpoja. Heidän joukossaan on myös Tshetshenian Groznyista turvaan lähetettyjä sotaorpoja, jotka siten päätyvät Venäjän armeijan materiaaliksi.

Toinen huone, Hengittäminen, sijoittuu Groznyin raunioihin. Se on tallennettu mustavalkoiselle filmille ja keskittyy kuvaamaan kaupungin täydellistä tuhoa. Honkasalo on onnistunut tässä kaivamalla kaupungin raunioista esiin niiden vähäiset mutta sitkeät asukit. Heitä edustavat kulkukoirat, muutamat työläiset ja rikkinäiset perheet.

Viimeinen huone, Muistaminen, on kuvattu Ingusiassa Tshetshenian naapuriosavaltiossa. Kaikki on päällisin puolin rauhallista, vuoristomaisemat lammaslaumoineen ovat silmiä hivelevän kauniita. Kuitenkin pakolaisleirit ovat täynnä ihmisiä, joukossaan lapsia, jotka itkevät pelkästä pelosta kuullessaan helikopterin äänen. Sota on läsnä jokaisessa dokumenttielokuvan kuvassa. Sen ihmisten silmissä ja kumuna, joka kuuluu vuorten takaa.

Honkasalon elokuva ei osoittele, selittele tai alleviivaa. Sen sijaan Melancholian 3 huonetta hiljenee sodan mielettömyyden edessä. Honkasalo keskittyy kuvaamaan lasten kasvoja Kronstadissa, Groznyissa ja Inguhiassa pitkään ja hartaasti. Niissä näemme mitä sota on ja ketä sotijat ovat. Väkivalta, joka vie kaiken, ruokkii vain katkeruutta. Venäjällä on kasvamassa sukupolvi, jolla ei ole mitään menetettävää. He ovat niitä, jotka tulevat tekemään vielä monia Beslanin koulukaappauksia.

Melancholian 3 huonetta on hieno dokumenttielokuva, jonka tekijä on osoittanut peräänantamattomuutta taistellessaan viranomaisten kanssa saadakseen tehdä työnsä loppuun. Se on myös tärkeä dokumenttielokuva, koska se näyttää asiayhteyden, jonka Putin on kieltänyt. Kremlin nykyinen Tshetshenian politiikka synnyttää yhä uusia terroristeja ja tämä jatkuu, jos Venäjän "sisäiseen konfliktiin" ei puututa, kuten Melancholian 3 huonetta omalta osaltaan tekee.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,8 / 6 henkilöä