Lempeää ivaa

Whit Stillmanin elokuvissa maailma esittäytyy usein epäreiluna paikkana. Kuivaa ivaa täynnä olevat elokuvat moittivat kilttejä ihmisiä naiiveiksi ja ihailevat pyrkyrimäistä tarvetta nousta yhteiskunnassa. Raha ei ole kaikki kaikessa, sillä Stillmanin elokuvissa seurapiireihin voi päästä, jos sopii sen sisäiseen maailmaan. Aseman säilyttäminen onkin eri asia. Tämän takia hyppäys Metropolitanin (1990) tai Last Days of Discon (1998) maailmoista 1700-luvun loppuun ei tunnu oudolta. Love & Friendshipissa Stillman löytää Austenin kirjallisuudesta itselleen tutut rakenteet, jotka toistuvat hänen teoksissaan.

Love & FriendshipSkandaalin saattelema lady Susan (Kate Beckinsale) löytää itsensä sukulaisten hoivista. Keimailijana tunnettu leskirouva on varaton, mutta toiveet uudesta yhteiskunnallisesta noususta lepäävät tytär Frederican (Morfydd Clark) ja Sir James Martinin (Tom Bennett) avioliitossa. Fredericaa järjestely ei vain tunnu kiinnostavan. Apua seurapiirien jättämälle sosiaaliselle tyhjiölle tarjoaa Susanin kälyn veli Reginald DeCourcy (Xavier Samuel) ja amerikkalainen ystävätär Alicia Johnson (Chloë Sevigny).

Jane Austenin ihmissuhdepelit istuvat Whit Stillmanin tyyliin saumattomasti. Austenin vähemmän tunnettuun Lady Susaniin pohjautuva elokuva leikittelee seurapiirien passiivis-aggressiivisella ilmapiirillä, jossa sanoilla ei ole merkitystä vaan sillä, miten asiat sanotaan.

Love & FriendshipJulmista ajatuksista tulee kohteliaisuuksia, kun niitä seuraa hymy ja sosiaalisista vääryyksistä lempeitä eleitä. Älykäs iva on monen Austenin hahmon ase maailman epäoikeudenmukaisuutta vastaan, mutta Love & Friendshipin hahmojen motiivit ovat täysin itsekkäitä. Nokkelalla sanailulla täytetty dialogi onkin yksi elokuvan suurimmista vahvuuksista.

Ihmisillä mielensä mukaan leikittelevä Susan sukkuloi taitavasti maailmassa, jossa arvonimet merkitsevät enemmän kuin raha. Hän voi pitäytyä totutussa elintasossaan, kun tuttavapiirin samassa tilanteessa olevat varattomat neidit joutuvat töihin.

Stillman tekee luokkayhteiskunnasta näkyvän ja naurettavan rakennelman. Mutta samoin kuin Metropolitanissa, jossa köyhä Tom vedetään osaksi newyorkilaisten debytanttien ja heidän kavaljeeriensa maailmaan, esittäytyy Love & Friendshipissa aristokratian juonitteleva todellisuus houkuttelevana ja huumaavana. Susan ei ole Tomin tavoin naiivin tietämätön asemastaan, vaan pelko ajaa häntä päättäväisesti eteenpäin.

Love & FriendshipStillmanin huumori ja usein hyvin epäimartelevassa valossa esitetyt hahmot eivät sovi kaikille. Love & Friendship on kuitenkin hänen kaupallisin ja helposti lähestyttävin elokuvansa. Näyttelijöiden herkulliset roolisuoritukset pelaavat monella tasolla ja pitävät vauhdin päällä. Last Days of Discosta tutut Kate Beckinsale ja Chloë Sevigny eivät toista edeltäjästään tuttua katkeraa ystävyyssuhdetta, vaan heidän välinsä on täynnä lämmintä ymmärrystä. Jos Love & Friendshipissa rakkaus on valuuttaa, niin ainut pysyvä asia on todellinen ystävyys. Stillmanin iva saa kerrankin lempeän sävyn.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,3 / 3 henkilöä