Viimeiseen hengenvetoon

Peter Bergin (The Kingdom, Battleship) ohjaama, tositapahtumiin perustuva Lone Survivor (2013) alkaa Yhdysvaltain laivaston SEAL-erikoisjoukkojen harjoitusleiriä kuvaavalla montaasilla. Henkinen ja fyysinen rääkki saa monet jättämään leikin kesken, mutta selviytyjät ovat sankareita, veljiä ja voittajia. Stanley Kubrickin Full Metal Jacketin (1987) ihmisarvon riistävästä tappajakoulutuksesta ollaan varsin kaukana.

Love SurvivorPikakelaus Afganistaniin. Joukko SEAL-miehiä valmistautuu tehtävään, jonka tarkoituksena on harventaa Talibanin johtoporrasta. Sotilaita ei ihmeemmin taustoiteta, mutta Mark Wahlberg, Taylor Kitsch, Emile Hirsch ja erityisesti Ben Foster näyttelevät roolinsa viimeisen päälle uskottavasti. Äijäilyllä osoitetaan, että sotilaat ovat ennen kaikkea tovereita. Vastapuolta vilautetaan sen verran, että pahikset pääsevät mestaamaan kylänmiehen.

Eliittiyksikkö lähtee eräretkelleen teloittamaan Taliban-päällikkö Ahmad Shahia (Yousuf Azami). Viestintäyhteydet eivät pelaa ja liikkuvia osia on liikaa. Tehtävä menee kuitenkin putkeen, kunnes paikalliset paimenet törmäävät kytiksessä olevaan SEAL-tiimiin. Sotilaat joutuvat pahan paikan eteen. Tappaako siviilit vai riskeerata yhteenotto Talibanin kanssa? Pitkin hampain sotarikokset jätetään väliin. Seuraa tulitaistelu, jonka lopputuloksen voi päätellä elokuvan nimestä.

Lone SurvivorTaistelujakso tempaa mukaansa. Yhteenotto on pitkä, ruma ja verinen. Sotilaiden lähellä pysyvän leikkauksen intensiteetissä on häivähdyksiä Paul Greengrassista. Samoin vertaukset Ridley Scottin Isku Mogadishuun (2001) ovat oikeutettuja. Elokuviin pätee myös sama kritiikki: sankaripalvonta ja vastapuolen armoton stereotypisointi. Kritiikki osuu tarkemmin Lone Survivoriin. Talibanin pomoksi on revitty rosvo Tuhannesta ja yhdestä yöstä. eikä viimeisen näytöksen sentimentaalisuus jätä tilaa johtoajatukselle sodan kaoottisuudesta.

Niin sanottua patriotismiaan elokuva ei yritä peitellä. Päähenkilöiden tosielämän vastinpareja lopputekstien aikana esittelevä valokuvakooste on kammottavin näkemäni. Sen kruunaa maininta, kuinka tavalliset afganistanilaiset taistelevat maansa puolesta, Talibania vastaan. Lone Survivor ei ole kelvoton, mutta unohtuu liian usein flirttailemaan militarismin kanssa tarinankerronnan sijaan. Sotaelokuvalta vaaditaan vuonna 2014 enemmän.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,3 / 4 henkilöä