Synkkä, Synkempi, Batman

Phil Lordin ja Christopher Millerin Lego elokuvan ilmestyessä katsojat saivat yllättyä, kun tuotemarkkinoinnilta vaikuttanut elokuva osoittautuikin mielikuvituksen ylistykseksi. Tuotteiden keräily ja ohjeiden suoraviivainen noudattaminen esitettiin todellisen ilon tappajana ja elokuva hellikin paikoitelleen yllättävän antikapitalistisia ideoita. Sivuosasta tähdeksi nostettu Batman saa nyt levitellä siipiään Lego Batman elokuvassa, joka pitäytyy pitkälti DC Comicsin tarjoamien tarinoiden puitteissa.

The LEGO Batman MovieBatman (Carl-Kristian Rundman / Will Arnett) pitää Gothamin kaupungin kadut puhtaana. Edes Jokerin (Juha Varis / Zach Galifianakis) idea koota kaikki Batmanin viholliset yhteen ei pysty sitä estämään, joten innoitusta seuraavalle iskulle on arkkivihollisen etsittävä kauempaa.

Barbara Gordonin (Ella Pyhältö / Rosario Dawson) nousu kaupungin poliisivoimien johtoon tuo kuitenkin mukanaan uusia tuulia, kun yksin parhaiten partioiva viittamies halutaan valjastaa osaksi tiimiä. Kolauksen omanarvontuntonsa saanut supersankari joutuu uudelleen miettimään osaansa yksinäisenä sutena etenkin, kun hän huomaa vahingossa adoptoineensa eräillä gaala-illallisilla orpopoika Dick Graysonin (Antti Lang / Michael Cera).

The LEGO Batman MovieVaikka Lego elokuvaa ei uutukaisessa juuri muistella, on Batman yhä sama itsekeskeinen ja synkistelevä sankari, joka rakastaa omaa ääntään enemmän ainoastaan omatekemäänsä musiikkia. Lego Batman elokuva etsii huumorinsa Batmanin monien versioiden joukosta. Se naureskelee jatkuvasti synkemmiksi muuttuville Batman-tarinoille unohtamatta 1960-luvun yökerhoissa tanssivaa koomista hahmoa. Erityisen kriittisen katseen kohteeksi joutuvat DC:n uusimmat elokuvat. Tuttujen vihollisten rinnalle on kerätty joukko tuntemattomampia vastustajia sarjakuvien ja televisiosarjojen kätköistä ja eri tarinoiden versioita rinnastetaan iloisesti yhteen.

Vitsejä ja toimintaa ei Lego Batman elokuvasta jää puuttumaan, mutta tarina, joka naureskelee sitoutumista pelkäävälle Lepakkomiehelle, päätyy toistamaan naurunsa kohteiden kuvioita. Lego elokuvassa Batman varasti valokeilan aina kun valkokankaalle kerkesi, mutta kun kaikki tila annetaan Batmanille, ei samaan lopputulokseen päästä. Kenties viittasankari on parhaimmillaan pieninä annoksina ja kun vastustajien valtava joukko jää hieman kasvottomaksi massaksi, nousee tämä erityisesti esiin. Lordin ja Millerin tilalla on käsikirjoittajana hauskoista ideoista ilon vievä Seth Grahame-Smith. Hän ja ohjaaja Chris McKay etsivät Lego elokuvan ilmapiiriä, mutta tarttuvat vääriin elementteihin.

The LEGO Batman MovieEro Lego elokuvaan on suuri. Sen kevyt ilmapiiri toimi eri-ikäisille yleisöille, mutta Lego Batman elokuvan vitsit on suunnattu hieman pienistä katsojista yläviistoon. Animaatio on osittain kadottanut legomaisen kulmikkuutensa ja legojen luonnetta korostetaan vain, kun siihen on tarve. Suurimman ilon elokuvan sisäänpäin kääntyneestä nörttihuumorista saavat varmasti Batmanin parhaiten tuntevat katsojat, vaikka ei elokuva täysin muitakaan unohda. Jos Lego elokuva taisteli mielikuvituksen puolesta, niin Lego Batman elokuvan läpi paistavat tuotepakkauksiksi typistetyt hetket.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,3 / 3 henkilöä