Suomi vuonna 2009
Kuvia Suomesta on löyhä tribuutti Jörn Donnerin Perkele! Kuvia Suomesta -dokumentille. Parivaljakko Petri Laaksonen & Veli-Matti Karhulahti käyvät satunnaisesti valituilla paikkakunnilla selvittämässä, mikä Suomi on nyt. Siinä missä Donner onnistui tekemään raikkaita haastatteluja 1970-luvun Suomessa, 2000-luvun version tekijät esittävät elokuvassaan puheenvuoroja, jotka vain tuntuvat hakevan vahvistusta tekijöiden ennakko-odotuksiin.
Dokumentin ongelmana on sen asetelmallisuus. Tietysti lappilainen entinen poromies on alkoholisoitunut. Festarinuoret pohdiskelevat omien roskien keskeltä Itämeren saastumista. Helsingin yliopistosta on löydetty kriittinen ääni: nuori toisen polven valtiotieteilijä, joka pitää sivistystä itseisarvona ja vastustaa yleistä asevelvollisuutta. Tekijät eivät saa haastateltaviaan rentoutumaan ja on suorastaan piinallista katsoa lappolaisen mummon kiemurtelua. Kun dokumentti rakentuu haastatteluista, tulisi niihin panostaa erityisen huolellisesti.
Kuvia Suomesta on kiitettävä kuitenkin siitä, että tekijät etsivät vastauksia tärkeisiin yhteiskunnallisiin kysymyksiin. Toisekseen, vaikka suurin osa haastateltavista on helposti paikannettavissa tiettyyn yhteiskuntaluokkaan tai ammattiin, on virkistävää, ettei mitään titteleitä käytetä. Lopulta dokumentti onnistuu kertomaan jotakin olennaista suomalaisista. Miltei jokainen haastateltava osoittautuu ”maahanmuuttokriitikoksi”. Näin vuonna 2009, kaksi vuotta ennen perussuomalaisten vaalivoittoa.
Toimituskunnan keskiarvo: 1,5 / 2 henkilöä
Lue myös
Seuraava:
Vuoden se kestää
Olevinaan härski brittikomedia on haukotuttavan huono.
Edellinen: Kvartetti
Hyvin näyteltynä ihmissuhdedraamana elokuva toimii hyvin, mutta sen lupaukset jostain syvällisemmästä eivät saa tuulta siipiensä alle.