Normit eivät vaan toimi

Kerron sinulle kaiken voi hyvin olla vuoden tärkein kotimainen elokuva. Sen lisäksi, että se on valtavan hyvin käsikirjoitettu, ohjattu ja näytelty, elokuva käsittelee ensimmäisenä kotimaisena kokoillan elokuvana transsukupuolisuutta. Voisi sanoa, että jo oli aikakin. Elokuvan tarina on myös niin universaali, että Kerron sinulle kaiken voi menestyä myös kansainvälisesti.

Kerron sinulle kaikenElokuva alkaa terapiaistunnosta ja hetken pelottaa, että päähenkilön Maaritin (Leea Klemola) transsukupuolisuus käsitellään ongelmallisena poikkeustilana ja sairaskertomuksena. Kaikeksi onneksi ohjaaja-käsikirjoittaja Simo Halinen on onnistunut välttämään sudenkuopat. Maaritin hahmo on syvä, kompleksinen, inhimillinen ja mikä tärkeintä, koskettava. Klemola näyttelee hienovireisesti transnaista, joka kaipaa elämäänsä rakkautta ja hyväksyntää kuten kuka tahansa.

Elokuvallisesti uusia ratkaisuja ei nähdä, vaan Halinen antaa tarinan viedä elokuvaa eteenpäin. Ratkaisu toimii, koska juoni on psykologisesti kestävä ja mielenkiintoinen. Kerron sinulle kaiken on viiden ihmisen kudelma, jossa Maarit on ihmissuhdeverkoston keskus, henkilö joka haluaa auttaa muita, mutta joka jää toistuvasti yksin.

Kerron sinulle kaikenMaarit on ajautunut siivoojaksi, vaikka on koulutukseltaan sosiaalityöntekijä. Hän siivoaa terapeutin vastaanottoa ja kohtaa siellä hajalla olevan miehen, Samin (Peter Franzén). Samin avioliitto on kriisissä ja hän hakee apua vaimonsa Julian (Ria Kataja) terapeutilta. Maarit päättää auttaa miestä mutta samalla ihastuu tähän.

Toisaalla on Maaritin menneisyys. Hän on joutunut jättämään sukupuolen korjaamisen jälkeen kotikaupunkinsa ja perheensä. Entinen vaimo on torpedoinut suhteen tyttäreen Pinjaan (Emmi Nivala). Pinja elää pikkukaupungissa juorujen ja panettelun keskellä. Hänestä huokuu hämmennys isän muodonmuutoksesta ja toisaalta suuri vanhemman ikävä. Toinen hämmennyksen kanssa painiva nuori on Teo (Alex Anton), Samin ja Julian oppilas, urheilijanuorukainen, jota tytöt piirittävät.

Kerron sinulle kaikenOn suorastaan nerokasta, miten Halinen käsittelee seksuaalisuuden ja identiteetin rakentumista ja haavoittuvuutta. On keskiluokkainen opettajapariskunta Sami ja Julia, joiden olettaisi olevan yhteiskunnan silmissä esimerkillisiä. Sitten ovat nuoret, Pinja ja Teo, jotka vasta opettelevat elämään aikuisten maailmassa. Lopulta on Maarit, nainen, joka tietää mitä on ja mitä haluaa, mutta jolle ympäristö ei millään haluaisi antaa oikeutta olla oma itsensä.

Kerron sinulle kaiken kasvaa pikkuhiljaa viisaaksi tutkielmaksi ihmisen identiteetistä. Elokuvan valossa minuus näyttää jatkuvasti muovautuvalta ja hauraalta rakennelmalta, joka kaipaa koko ajan ympäristön vahvistusta. Ajatus ei ole uusi, mutta Kerron sinulle kaiken hienous onkin siinä, että se todistaa teorian vastaanpanemattomasti todeksi. Elokuvan hahmot peilaavat koko ajan itseään muihin, ja nekin, jotka kuvittelevat olevansa vahvoja ja sekoilun yläpuolella, joutuvat nöyrtymään elämän edessä. Normit eivät vaan toimi.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,6 / 8 henkilöä