Kostonhimon monet kasvot

Tiivistunnelmaisen trillerin laittaa alulle rikostutkija Ray Kastenin työtoverin tyttären sadistinen murha, jonka tutkimuksia entisestään vaikeuttaa poliisijohdon muualle keskittyneet voimavarat ja motiivit olla penkomatta murhan taustoja. Ray (Chiwetel Ejiofor) ei saa karistettua tekoa mielestään ja 13 vuotta myöhemmin hän uskoo löytäneensä johtolangan, jonka turvin hän haluaa aloittaa tutkinnan uudelleen.

Secret in Their EyesRay Kasten on murhan aikaan nuori rikostutkija, jolla on vahva oikeudentunto, mutta säännöistä piittaamaton luonne. Hän murtautuu taloihin saadakseen todistusaineistona, kiristää ja on väkivaltainen kunnes saa tahtonsa läpi. Kaiken huipuksi hän rakastuu kuvankauniiseen syyttäjään (Nicole Kidman), jolla on sulhanen toisessa kaupungissa.

Katseeseen kätketty on amerikkalainen uudelleenfilmatisointi argentiinalaisesta, Oscarin voittaneesta elokuvasta El secreto de sus ojos. On vaikeaa olla vertaamatta elokuvaa alkuperäiseen muotokuvamaisesti kuvattuun, mykistävään trilleriin, jossa tarina on raastava ja intohimo käsin kosketeltavissa. Juonikuvio seuraa alkuperäistä tarinaa, jota on entisestään väritetty ja korostettu.

Secret in Their EyesUudelleenfilmatisointi vetää tarinan mutkat suoriksi ja lopputulos muistuttaa muotokuvan sijaan teräväpiirtoista valokuvaa, jossa katsojan ei juuri tarvitse nähdä vaivaa ymmärtääkseen. Monikerroksinen juoni syventää tarinaa osoittaen menneen ja nykyhetken kausaalisuhteita. Ajassa liikkumista korostetaan alleviivatusti esimerkiksi fakseilla ja valtavilla tietokoneilla. Myös tyttärensä murhan läpikäynyt työtoveri (Julia Roberts) on maskeerattu nykyhetkessä naurettavan näyttävästi kärsineeseen tilaan.

Elokuvan roolitus on Hollywoodin tähtikaartia, mutta suoritukset ovat paikoitellen täysin puolihuolimattomia. Karismaattiset Ejiofor, Roberts ja Kidman tuntuvat kannattelevan tarinaa pelkällä olemisellaan, mikä taas vesittää hahmojen potentiaalisesti voimakkaat piirteet. Kunkin hahmon kytkökset murhaan ovat korostuneen esillä, eikä hahmoille juurikaan anneta tilaa kasvaa tarinan edetessä.

Secret in Their EyesElokuva maalaa väsymättä uhkakuvia terrorismista ja tarinasta välittyy periamerikkalainen ”9/11 jälkeinen” tunnelma. Ajan kuvana 2000-luvun alkuun sijoittuvat kohtaukset ovat siksi turhankin läpinäkyviä. Kaksituntiseen elokuvaan on ylipäätään ahdattu ainesta pitkästi yli tarpeen. Hienoeleisyys on korvattu ylenmääräisyydellä ja jokainen avoin juonenkohta väännetään rautalangasta.

Alkuperäisen argentiinalaiselokuvan yksityiskohtia on amerikkalaistettu, jalkapallo on vaihtunut baseballiin, johon liittyy myös elokuvan vaikuttavin kohtaus. Majesteettisesti kuvattu täysi stadion ja epäillyn sykettä nostattava jahti kohottavat tarinaa hetkellisesti. Toinen ansio on elokuvan pahiksista välittyvä viehättävä yksityiskohta, joka lienee elokuvan tuottajan, Breaking Bad -televisiosarjasta tunnetun Mark Johnsonin käsialaa. Rikolliset tuntuvat saaneen inspiraatiota sarjan surullisenkuuluisalta Jesse Pinkmanilta, mikä välittyy katsojalle mainiosti.

Secret in Their EyesKokonaisuutena Katseeseen kätketty on kuitenkin loppuratkaisua myöten valmiiksi pureskeltu elokuva, joka ei tarjoa trillerien ystävälle mitään ennennäkemätöntä.

*
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1,5 / 2 henkilöä