Näkymätön side

Ikuisesti sinun nostaa esiin aiheen, johon on liittynyt paljon vaikenemista ja häpeää.

Ikuisesti sinunElokuvan alussa seurataan hetken verran pienen lapsen ensihetkiä vastaanottokodissa ja huostaanottoprosessin ensi metreillä. Loppuajan katsoja pääsee tutustumaan teini-ikäiseen Inkaan, joka on asunut sijaisperheessä jo vuosia, sekä sisaruksiin Mikoon ja Metteen, jotka valmistautuvat palaamaan sijaisperheestä takaisin biologisen äidin luokse. Dokumentissa esiin pääsevät kaikki osapuolet: biologiset vanhemmat, sijaisvanhemmat ja sosiaalityöntekijät. Pääosassa ovat kuitenkin lapset.

Ohjaaja Mia Halme kuvaa dokumenteissaan usein ihmissuhteita, perhettä ja rakkautta. Iso poika (2009) kuvasi kasvua, Yhden hengen perhe (2005) sinkkuna elämistä. Yhdistävänä teemana hänen töissään on jokaisen kaipuu hyväksyntään ja yhteyteen toisten ihmisten kanssa. Ikuisesti sinun kysyy, voiko lasta rakastaa ehjäksi kaiken hänen kokemansa jälkeen? Samalla pitäisi elää arkea ja mennä elämässä eteenpäin. Välillä rakastaminen on kovin raskasta. Halmeen elokuvassa on kuitenkin realistista toiveikkuutta.

Ikuisesti sinunElokuvan kuvaus on puhtaan herkkää ja ajoittain maalailevaa, muttei lainkaan rakennettua tai kaunistelevaa. Halme on onnistunut tallentamaan hienoja, arkisia tilanteita ja kohtaamisia. joissa ei kuitenkaan ole tippaakaan tirkistelyn tuntua. Lapset saavat oman äänensä kuuluviin sellaisina kuin he ovat. Halme on selkeästi saavuttanut kuvattaviensa kanssa luontevan yhteyden.

Ohjaus on myötäelävää, muttei ketään myötäilevää. Sijaisvanhemmista ei tehdä hymisteleviä pyhimyksiä, biologiset vanhemmat eivät ole tunteettomia hirviöitä. Kaikki ovat ihmisiä avun ja tuen tarpeessa, välillä järjestelmän armoilla heiteltävänä. Keskiöön jää tietenkin lapsen etu. Mikä lopulta on lapselle parasta?

Ikuisesti sinunSuomessa tuotetaan paljon taiteellisesti kunnianhimoista ja kiinnostavaa dokumenttielokuvaa, jolla on myös kaupallista potentiaalia. Suomalainen dokumenttielokuva on kiistatta hyvissä käsissä. Erityisen lujaa on mennyt aivan viime vuosina Reindeerspottingin (2010) ja Miesten vuoron (2010) menestyksen myötä. Myös Ikuisesti sinun on jo ehditty palkita. Ohjaaja Halme sai viime huhtikuussa Visions du Réel -festivaaleilla Sveitsissä parhaan ohjauksen palkinnon pitkien dokumenttien sarjassa.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,8 / 5 henkilöä