Illuusio korkokengissä

Jessica Presslerin kirjoittama artikkeli The Hustlers at Scores julkaistiin The Cut -lehdessä 2015. Artikkeli keskittyy Roselyn Keoon, jonka johdolla joukko strippareita huijasi miehiltä rahaa huumaamalla heidän drinkkejään. Hurmaavan huijarin tarina on värittynyt suojelemaan omaa totuuttaan ja tätä kaltevaa pintaa on Lorene Scafaria lähtenyt tavoittelemaan elokuvassaan Hustlers – Korkojen kera. Elokuvassa Roselynista on tullut Destiny (Constance Wu), joka käy viimevuosikymmenen taitteen tapahtumia läpi haastattelussa.

Hustlers Destiny aloittelee uraansa tankotanssijana newyorkilaisella klubilla. Toiveet taloudellisesta itsenäisyydestä eivät kuitenkaan edisty, kun prosenttinsa välistä vievät keikkabuukkaajat, vartijat ja baarimikot. Klubin ehdoton tähti Ramona (Jennifer Lopez) ottaa nuoren naisen suojiinsa ja opettaa, miten pärjätä raadollisessa maailmassa, jossa raha määrää valta-aseman. Kun pörssikurssit kääntyvät laskuun, kamppailu asiakkaista vaikeutuu, mutta Ramonalla on resepti myös tähän ongelmaan. Laillisuuden rajat ylittyvät, kun naiset alkavat houkutella terästettyjen juomien avulla rikkaita miehiä juhlimaan ja putsaavat heidän pankkitilinsä illan kuluessa.

Stripparien pyörittämän rikollisjengin tarina ei ole tirkistelevä. Hustlersin tanssijattaret ovat lavalla liikkuvia illuusioita naisista, joiden hymyt vaihtuvat takahuoneessa arkisiin valituksiin selkävaivoista. Klubin tanssijat edustavat erilaisia etnisiä ryhmiä ja mukaan mahtuu transnaisia sekä eri-ikäisiä ja erikokoisia kehoja. Vaikka paljasta pintaa näytetään, pukuhuoneessa yläosattomuus esitetään arkisena asiana ja ainoa alaston ruumis, joka elokuvassa nähdään, kuuluu epäonnisella uimaretkellä käyneelle miehelle. Kamera ei objektisoi naisia, vaan heille jää valta määritellä, miten heitä katsotaan.

HustlersHustlers kuvaa kauniisti tiedon kulkemista yli sukupolvien. Naisten välisissä mentorointisuhteissa ei puhuta vain työstä vaan myös koulutuksen tärkeydestä, unelmista sekä vanhemmuudesta. Destinyn ja Ramonan ystävyyssuhteesta kehittyy tasavertaisempi kumppanuus kuin muiden kohdalla. Vaikka Ramonan sydän sykkii eksyneille sieluille, liittyy avun tarjoamiseen myös laskelmointia tulevaisuuden varalle. Tai ainakin näin käy ilmi Destinyn puolueellisesta haastattelusta toimittajan kanssa. Sen ulkopuolelle päästään vasta elokuvan loppupuolella, milloin hänen motiivinsa joutuvat uuteen valoon. Tämä epäluotettavan kertojan käyttö tuo Ramonan hahmoon kiinnostavia kerroksia, joista Jennifer Lopez ottaa kaiken irti hienovaraisilla muutoksilla.

Widowsin (2018) tavoin Hustlersissa naisten poistuminen kaidalta polulta liittyy heidän sosiaaliseen asemaansa ja sen mukanaan tuomaan taloudelliseen näköalattomuuteen. Lesket joutuvat ottamaan päävastuun taloudellisesta itsenäisyydestään Widowsissa samoin kuin Hustlersin naiset varautuvat päivään, jolloin he eivät voi enää tanssia. He valitsevat kohteikseen rikkaita miehiä, jotka ovat hankkineet valtansa muiden rahoilla. Hustlersissa tehdään selväksi, miten strippiklubin asiakaskunnan käyntiaktiivisuus kulkee markkinasuhdanteiden kanssa käsikkäin ja kun talous on kuralla, ei rahaa jää tanssijoille lainkaan.

HustlersHustlers – Korkojen kera on elokuva pankkiryöstöön varautuvista huijareista, joiden pankit ovat eläviä ihmisiä. Se kuvaa tutulla kaavalla suunnittelutyötä, rekrytoimista ja itse ryöstöä sekä sen jälkimaininkeja. Klassista kaavaa käytetään älykkäästi pohjana, mikä tarjoaa loistavan tilaisuuden kurkistaa todellisiin ystävyyssuhteisiin ja elämäntilanteisiin, jotka kulissien takana vaikuttavat. Lorene Scafarian ohjaus leikittelee hienosti illuusioiden kanssa unohtamatta koskaan olla viihdyttävä.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,5 / 2 henkilöä