Hirviöt heittävät vapaalle

Sony Pictures Animation -studion uusin elokuva Hotel Transylvania tuo valkokankaalle varsinaisen hirviökavalkadin. Kreivi Draculan Transilvanian perukoille rakentama loistohotelli tarjoaa monstereille mahdollisuuden lomailla ja olla rauhassa kauhistuttavilta ihmisiltä. Paitsi lomailemaan, kauhujengi pääsee myös viettämään verenimijäiskän Mavis-tyttärelleen järjestämiä 118-vuotissyntymäpäiviä.

Hotel TranssylvaniaPaikalle harhailee vahingossa myös ihmispoika Jonathan, joka tykästyy kovasti kulmahampailla varustettuun syntymäpäiväsankariin. Yksinhuoltaja-Dracula joutuu painiskelemaan luopumisen tuskan ja ylitsevuotavan suojelunhalunsa kanssa, kun täysi-ikäistynyt tytär halajaa maailmalle ja ensirakkauden huumaan.

Tänä vuonna kauhuteemat ovat selvästi taas kerran hyvin suosittuja. Alkusyksystä ensi-iltansa saanut Laika Entertainmentin stop motion -animaatio ParaNorman (2012) esitteli zombeja, ensi vuoden puolella Suomessa teattereihin tuleva Walt Disney Picturesin ja Tim Burtonin Frankenweenie (2012) tarttuu Frankensteinin legendaan pienellä kierteellä. Ensi viikolla ensi-iltaan saapuva Dreamworks Animationin Viisi legendaa (2012) on taasen ottanut hahmoikseen klassisia taruhahmoja, kuten pääsiäispupun ja hammaskeijun.

Hotel TranssylvaniaHotel Transylvaniasta löytyvät kaikki klassiset kauhuhahmot ja kokoelma keksittyjä kammotuksia. Muumiot, kummitukset, zombit, noidat, merihirviöt ja jättiläishämähäkit viettävät sulassa sovussa lomaa pelaten bingoa ja vesijumpaten. Hauskinta antia on loppuunpalamisen rajoilla heiluva ihmissusi-isä, jolla on vaikeuksia hallita riehuvaa pentulaumaansa. Tietokonepohjainen animaatiojälki on kuitenkin muovisen ja valjun näköistä ja käsikirjoitus mättää pahasti.

Sonyn animaatiopuoli on aiemminkin tarttunut hirviöteemaan animaatiossa Monsteritalo (2006). Yhtiön muita pitkiä elokuvia edustavat esimerkiksi eläimiä vilisevä Karvakamut (2006) ja Smurffit (2011). Animaatiostudiona Sony näyttäytyy muihin isoihin animaatiostudioihin verrattuna varsin kaupallisena ja isoja massoja miellyttämään tähtäävänä. Hotel Transylvania onkin kerännyt valtavat lipputulot Yhdysvalloissa. Ainoana tähänastisena valopilkkuna studion tuotannosta mainittakoon lastenkirjaan perustuva Poutapilviä ja lihapullakuuroja (2009), jossa oli yritystä persoonallisempaan lopputulokseen.

Hotel TranssylvaniaHotel Transylvania on täynnä puisevaa eritehuumoria, kohellusta ja kohkausta. Hahmojen liikekieli tuo mieleen perinteiset Looney Tunes -hahmot, 1970-luvun Scooby-Doon ja kasarihelmi Kreivi Duckulan. Tällainen selvästi tietoinen kumarrus animaatiohistorialle on toki viehättävää. Lopputulos jää kuitenkin auttamattoman vanhanaikaisen ja ummehtuneen tuntuiseksi. Pastissia ei ole viety tarpeeksi pitkälle, lukuun ottamatta lopputekstien taustalla pyörivää animointia.

Hotel Transylvania on leimallisesti hyvin lapsellinen elokuva, ja sehän ei ole suinkaan varsinaisesti kritiikin aihe: kyseessä on lapsille suunnattu elokuva. Mutta kuten jo monesti todistettua, lastenelokuvan ei tarvitse tarkoittaa laaduttomuutta. Hotel Transylvania tarjoilee vain mielikuvituksetonta, laiskaa kierrätystä vailla omaperäisyyttä.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2 / 4 henkilöä