Dracula saa perillisen

Perinteisten kauhuhahmojen merkitys on tällä vuosituhannella muuttunut. Kauhunväristysten sijaan nykyisessä populaarikulttuurissa hirviöillä kutkutellaan lähinnä nauruhermoja. Kolmen vuoden takaisessa Hotel Transylvaniassa klassinen kauhugalleria päätyi peräti lasten animaation hahmoiksi.

Ihmisiä inhoava Kreivi Dracula pyörittää Transylvaniassa hirviöhotellia. Kun tytär Mavis ihastuu hotelliin eksyneeseen ihmispoikaan, joutuu torahampainen isäpappa muuttamaan suhtautumistaan ihmisiin.

Hotel Transylvania 2Hotel Transylvania 2 on loogista jatkoa ensimmäiselle elokuvalle. Nyt Mavis ja Jonathan astuvat avioliiton onnelliseen satamaan ja saavat lapsen. Ylitarmokas Dracu-pappa on tyttärenpojastaan enemmän kuin tohkeissaan. Nassikalta puuttuvat kuitenkin vampyyrien ominaispiirteet, mikä aiheuttaa huolta ukissa.

Elokuvan huumori rakentuu pitkälti lapsiperhe-kliseiden varaan. Seassa on onnistuneitakin oivalluksia ja yksittäin toimivia vitsejä, mutta kohderyhmäikäiselle huumori ei liiemmin aukene. Vanhempien ja isovanhempien keskinäiset kismat ja ristiriitaisetkin odotukset lapsen suhteen puhuttelevat aikuista, mutta kohderyhmäikäiselle elokuvan alkupuoli on selkeästi tylsä. Jälkipuoliskolla tarinaan saadaan enemmän toiminnallisia kierroksia ja myös lapsikatsojaan uppoavaa komiikkaa.

Hotel Transylvania 2Toteutukseltaan Hotel Transylvania 2 on tavanomainen animaatio. Visuaalisesti elokuva ei ole kekseliäs eikä kolmiulotteisuutta hyödynnetä, vaikka lentokohtaukset olisivat antaneet siihen hyvän mahdollisuuden.

Teemoiltaan elokuva on hyvällä asialla. Tarinassa painotetaan suvaitsevaisuutta ja erilaisuuden hyväksymistä. Lopussa muistetaan korostaa myös perheen yhtenäisyyttä yli sukupolvirajojen. Sanoma on kliseistä, mutta lastenelokuvalle ymmärrettävää. Mavisin nostaminen elokuvan vahvimmaksi ja toiminnallisimmaksi hahmoksi ilmentää populaarikulttuurissa vallalla olevaa suuntausta, jossa perinteisiä sukupuolirooleja kirjoitetaan uusiksi. Konservatiivisista harhapoluista huolimatta tämä on elokuvassa myönteinen asia.

Hotel Transylvania 2Sisällölliset ansiot jäävät kuitenkin ponnettoman juonenkuljetuksen jalkoihin. Hirviölaaristakaan ei saada ammennettua mitään mullistavaa, vaikka iso-ukki Vladissa onkin viittauksensa Francis Ford Coppolan Draculaan (1992). Kerronnan ja komiikan dynamiikassa Hotel Transylvania 2 jää mitäänsanomattomaksi verrattuna esimerkiksi Kätyreihin (2015). Lopputulos on kertakatseltavaa koko perheen viihdettä.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1,5 / 2 henkilöä