Kuumat kytät

Muutaman vuoden takainen Shaun of The Dead oli täysosuma sekä sisällön että ajoituksen suhteen. Hyvin tehty puoliparodia zombie-elokuvista julkaistiin silloin, kun elävät kuolleet olivat jälleen suosittuja. Ennen zombiehittiä ohjaaja Edgar Wright ja pääosan esittäjä Simon Pegg olivat Briteissä tunnettuja Avaruuden tuntua -komediasarjasta. Suomessakin TV1 esitti sarjaa, hyvin ohjelmistoon piilotettuna tietysti.

© Working Title FilmsNyt Wright ja Pegg ovat ottaneet kohteekseen amerikkalaiset poliisielokuvat. Bensaräjähdyksiä, asefetissejä, aurinkolaseja ja poikien välistä ystävyyttä. Elokuva on tehty hieman samalla sapluunalla kuin edellinenkin. Parodian kohteita käsitellään kunnioitettavasti, ja elokuvasta voi nauttia vaikka ei ymmärtäisi ensimmäistään viittausta.

Nämä ovat nimittäin oikeita elokuvia, eivätkä Scary Movie -sarjan tapaisia sketsikavalkadeja, joissa ei ole mitään omaa sisältöä. Vaikka pohjavire on parodiassa, on Hot Fuzzissa paljon muutakin. Kuten oikeita henkilöhahmoja ja komediaa, joka ei perustu toisten elokuvien referointiin. Ja tietysti toimintaa, jonka saralla yritetään ylittää esikuvat.

© Working Title FilmsPegg näyttelee lontoolaista konstaapelia Nicholas Angelia, joka on omistautunut työlleen. Ihmissuhteet ovat rempallaan, mutta Angel on monin kerroin tehokkaampi kuin muut poliisit. Tämän takia hän saakin ylennyksen ja siirron maaseudulle – muut näyttävät huonolta häneen verrattuna. Uneliaassa Sandfordin kylässä Angel on kuin kala kuivalla maalla. Ennen ensimmäistä työpäivää hän ehtii jo pidättää rattijuopon, joka tosin osoittautuu poliisipäällikön pojaksi ja hänen uudeksi parikseen. Aluksi työtehtävät ovat joutsenen metsästämistä ja nopeuksien mittaamista, mutta oudot onnettomuudet kiinnittävät kireän tulokkaan huomion.

Hot Fuzz on kuin BBC:n laatudraama Michael Bayn ohjaamana, tosin tapahtumat ovat kaikessa överiydessäänkin paljon loogisempia kuin Bayn elokuvat. Yli kaksituntisena Hot Fuzz ei silti ole liian pitkä. Suurin osa ei tietysti ole suoranaista toimintaa, kuten ei muissakaan genren elokuvissa. Rämistely säästetään loppuun ja vedetään kunnolla yli. Ja sen jälkeen laitetaan vielä paremmaksi. Sitä ennen ja sen aikana voi nauttia kuitenkin lukuisista verbaalisista ja visuaalisista vitseistä ja viitteistä, joista osa menee pakostakin ohi yhdellä katselulla.

© Working Title FilmsPääosan esittäjät Pegg ja Nick Frost ovat täydellinen komediapari. Tämä näkyi jo Shaun of the Deadissa, ja poliisiparia näytellessä tämä tulee esille vielä paremmin. Muutenkin roolit on jaettu onnistuneesti Jim Broadbentin tapaisille brittiläisille laatunäyttelijöille. Ohjaaja Edgar Wrightin osaaminen on selvää viimeistään tämän elokuvan jälkeen. Muiden elokuvien estetiikkaan viitataan sujuvasti, mutta Wright on kaikin puolin taitava myös omillaankin. Parhaat työt ovat tällä tiimillä luultavasti vielä edessä päin, oli genre ja tyyli sitten mikä tahansa.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,5 / 4 henkilöä