Poika ja kilpikonna

Kelläpä meistä ei olisi ollut lapsena mielikuvituskaveria? Elokuvassa Håkan Bråkan & Josef 8-vuotias Håkan Andersson saa pikkuveljen sijasta pikkusiskon, eikä isoveljeys vastaakaan pojan suuria odotuksia. Kun Håkan tapaa kiukkuisen kilpikonnan nimeltä Josef, alkaa kilpikonna toimia sisarkateudesta kärsivän pojan alitajunnan äänitorvena.

FS FilmHåkan Bråkan & Josef on Erik Leijonborgin ensimmäinen elokuvaohjaus. Se on reipas koko perheen elokuva, joka tuo mukavaa vaihtelua nykyiseen Hollywood-animaation tulvaan. Lapsiperheen elämää ei ole siloteltu kiiltokuvaksi ja elokuvan ongelmat nousevat yksinkertaisista arjen asioista. Mitään kovin uutta se ei kuitenkaan lastenelokuvaan tuo.

Elokuva perustuu Sören Olssonin ja Anders Jacobssonin lastenkirjoihin. Olsson ja Jacobsson ovat kirjailijaserkukset, jotka Suomessa tunnetaan parhaiten Bertin päiväkirjan luojina. Håkan on Anderssonin perheestä kertovien kirjojen päähenkilön Sunen pikkuveli. Tämä selittää miksi elokuva paikoin hyppää seuraamaan Håkanin sijasta varhaisteini Sunen elämää.

FS FilmHåkan Bråkanista tehtiin ennen elokuvaa SVT:lle myös joulukalenteri-ohjelma, jota syytettiin Ruotsissa muun muassa seksistisyydestä. Ilmeisesti kohun jäljiltä elokuva on pyritty saamaan tasa-arvoisemmaksi, siinä täysin kuitenkaan onnistumatta. Håkanin äiti on sähläävän isän rinnalla elokuvan ainoa aikuinen. Mies- ja poikahahmot ovatkin elokuvassa pääosassa ja elokuvan paikoin vauhdikas huumori sekä toiminta ovat luultavasti enemmän miessukupuolen makuun.

Josef-kilpikonna on Ruotsin ensimmäinen elokuvaan animoitu tietokonehahmo. Konna ei oikein visuaalisesti sovi ympäristöönsä, mutta onneksi Jonas Karlsson tuo äänellään Josefin hahmoon syvyyttä. Håkanina nähdään 9-vuotias Alex Skogberg, joka myös näytteli Ruotsin joulukalenterissa samassa roolissa. Muutenkin näyttelijöiden osuus on elokuvassa tärkeä ja lapsinäyttelijät tekevät yhtä hyvää työtä kuin aikuisetkin.

* * *
Arvostelukäytännöt