Vaisu vastaisku

Tekeekö se tarinasta paremman, jos se perustuu tosi tapahtumiin? Flash of Geniusin tapauksessa se tekee siitä ainakin filmattavamman, sillä on vaikeaa kuvitella, että kyseinen tarina oikeutta hakevasta keksijästä olisi muuten päätynyt valkokankaalle. Sananvapauden ja oikeudenmukaisuuden puolesta liputtava elokuva haluaa muistuttaa, miten yksi ihminen voi nousta vastustamaan autoteollisuuden kaltaista vaikutusvaltaista instituutiota.

Flash of GeniusBob Kearns on professori, joka vapaa-aikanaan kehittää uudenlaiset ikkunanpyyhkijät autoteollisuutta varten. Keksintö otetaan innostuneesti vastaan, mutta itse keksijä unohdetaan. Auvoisa suurperhe-elämä vaihtuu yli kymmenen vuotta kestäneeseen oikeusprosessiin, johon kukaan muu kuin Kearns ei usko. Yhden ihmisen taistosta paisuu pian eettinen kamppailu keksijöiden oikeuksien puolesta.

Käsikirjoitus jää pitkälti tuomioistuimen tapahtumien seuraamiseksi, eikä siten tarjoa uutta vanhaan tarinaan yhden miehen taistelusta oikeuksiensa puolesta. Autoteollisuutta vastaan käyvä Kearns esitetään samanlaisena sankarina kuin Will Smithin hahmo muutaman vuoden takaisessa elokuvassa Onnen potkuja. Usko omiin kykyihin ja vaikeuksien voittamiseen luo sentimentaalisen latauksen. Surkeudessa vellominen ei ehkä tavoita Onnen potkujen tasoa, mutta yritys on kova.

Flash of GeniusFlash of genius sivuttaa täysin tarinan tarjoamat ainekset, jotka voisivat erottaa sen muista. Kun koko oikeusjuttu käsittelee keksimisen perimmäisintä olemusta, olisi syvempi katse sen maailmaan ollut paikallaan. Inspiraation syntymisestä ja uuden keksimisestä ei puhuta juuri ollenkaan ja keskittyminen suuryhtiöiden murskaavaan vallankäyttöönkin jää suhteellisen kapeaksi. Lopputuloksena on rikkonainen muotokuva miehestä, jonka vastuulle asetetaan amerikkalaisen unelman ylläpitäminen.

Periamerikkalainen selviytymistarina jää vaisuksi ja näkemyksettömäksi esikoisohjaukseksi entiseltä tuottajalta, Marc Abrahamilta. Kaksitoistavuotinen oikeustaisto tuntuu juuri siltä, eikä konservatiivinen ote tee siitä yhtään sen mielenpainuvampaa. Elokuva saattaa olla omiaan luomaan taistohenkeä lamakauden kanssa kamppaileville amerikkalaisille, mutta miksi Flash of Genius on tuotu suomalaisille valkokankaille, jää mysteeriksi.

*
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1,5 / 2 henkilöä