Islamin ja länsimaisen kulttuurin ristipaineessa

Mainion lähtökohdan komedialliselle kerronnalle tarjoaa East Is East, joka on jälleen yksi osoitus uuden englantilaisen elokuvan huikeasta noususta 1990-luvulla. Esikoisohjaaja Damien O’Donnellin mukava rutistus kertoo pakistanilais-brittiläisen perheen elosta Pohjois-Englannissa, jossa isien uskonnolliset arvot tuppaavat jälkikasvulta autuaasti unohtumaan. Elokuva kutkuttaa nauruhermoja, mutta jättää tunteen, että enempäänkin olisi ollut aineksia.

East Is Eastin päähenkilö on pakistanilainen perheenpää George Khan (Om Puri), lapsilleen Tsingis, joka yrittää muistuttaa englantilaista vaimoaan (Linda Bassett) ja heidän seitsemää lastaan suvun kunniakkaista islamilaisista perinteistä, jotka ovat työläislähiön elämänmenosta mahdollisimman kaukana. Isi ottaa esimerkiksi suvun päämiesten etukäteen määräämät pakkoavioliitot itsestään selvyytenä ja tämähän ei omilla aivoillaan ajatteleville perheen pojille sovi. East Is Eastin alkupuolen humoristinen käsittely asian tiimoilta saa elokuvan lopussa hyvinkin vakavia piirteitä, joiden mukaan tuonti ei kuitenkaan vie liikaa terää pois komedian keveältä poljennolta.

Uutukaisen ohjaajan taito on vielä särmikästä. O’Donnell ohjasi vuonna 1996 huikean menestyksen tuoneen lyhytelokuvan Thirty Five Aside, joka kertoi koulupojan taipaleesta hänen uudessa koulussaan. Harppaus pitkän elokuvan pariin on varmasti pitkä ja se valitettavasti näkyy East Is Eastin lopputuloksessa. Filmiä on ilmiselvästi jäänyt runsaasti leikkauspöydälle, sillä elokuvan alusta lähtien pakistanilaisperheen mukana kulkevat pikkurasistiset naapurien kommentit kulminoituvat juonen edetessä äärioikeistolaisen poliitikon puhetilaisuuteen, jota kohden ikään kuin koko ajan ajelehditaan, kunnes yhtäkkiä: ei mitään.

Populisti puhuu televisiossa ja hänen mainosjulisteitaan pystytetään lähiön nurkille ja sitten asia unohtuu. Oliko tarkoitus, kuten kävi Housut pois -elokuvan ja Beanin kanssa, että puolitoista tuntia on se, minkä brittielokuvan sallitaan kestää, mikäli se mielii suuren amerikkalaisen levitysyhtiön jakeluun? Housut pois loppui raivostuttavasti kesken ja Beanin ensimmäinen versio oli kaksi ja puoli tuntia. East Is Eastissa juoni etenee, mutta missä on lopputulos?

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,3 / 4 henkilöä