Hitaan kuoleman kuvia

Huumemaailmaan sijoittuva Dealer on harvinaisen harkittu, hiottu kokonaisuus. Tyyli tukee tematiikkaa täydellisesti, eikä sensaatiohakuisuudesta tai ajan hengen pakottamasta kosiskelusta ole jälkeäkään. Tapahtumat seuraavat heroiinikauppiaan (Felícián Keresztes) työpäivää asiakkaan luota toiselle. Hän kulkee kaupungin autioilla kaduilla, joita reunustavat kasvottomat betonitalot, tehdaskompleksit, terässillat ja metrotunnelit. Ympäristö on pelkkää aavemaista ja kolkkoa tyhjyyttä, jossa ihmisyyden jäljet näkyvät hylkäämisen ja rappion kautta. Kadulla makaa kuolleen näköinen mies, toinen seisoo auton katolla ja murskaa sitä lekalla. Maailma on kuin ydinpommin jäljiltä, mutta se ei vielä riitä. Päällimmäisenä on tunne siitä, että jotain vielä kauheampaa tapahtuu.

Kohtaukset jakaantuvat rytmillisesti kahtia: kun diileri liikkuu paikasta toiseen, hän pyöräilee. Näissä kuvissa liike on tuskallisen maanista kuin oltaisi päämäärättömällä, epätoivoisella pakomatkalla. Vastakohtana näille väliosille ovat pitkät, hitaat heroiinikaupat. Kamera kiertää piinallisen hitaasti intiimejä sisätilan näyttämöitä. Kohtaukset ovat miltei apaattisen seesteisiä, vaikka tapahtumien traagisuus vain kasvaa. Henkilöt puhuvat ilmeettömästi, eleettömästi. He kertovat peloista, riippuvuudesta, kuolemasta. Tuomiopäivä koittaa monelle, kun diileri kuoleman välikätenä jakaa helvetillistä onnea.

Muutokset ja tunteet vyöryvät päähenkilön ylitse, mutta kasvot pysyvät ilmeettöminä lohduttomaan loppuun asti. Hän tapaa mielenterveydeltään järkkyvän isänsä ja koettaa korjata etäisiä välejä. Sovitus jää heikoksi. Heroiinikoukussa elävä ex-tyttöystävä väittää, että suhteen jälkeen syntynyt tytär on heidän yhteisensä. Diileri koettaa luoda yhteyden pikkutyttöön ja onnistuu hetkeksi. Uusi rakkaussuhde kuolee ennen syntymäänsä. Kuolemanlaakson maailmassa tulevaisuudelta ei kuitenkaan ole lupa odottaa mitään, eivätkä yritykset toiveikkaamman elämän aloittamiseksi onnistu.

Elokuvan tempo ja kohtauksien pituus olivat osalle katsojista liikaa. Tehokkuuden aikakaudella keskeytymätön kuvatulva ja informaation hektisyys ovat muuttaneet kärsimättömyyden ihanteeksi. Elokuvan hitaus, jos sen joku herkästi yhdistäisikin tylsämielisyyteen, tulee kuitenkin perusteltua: heroiinin vaikutus elimistöön on rauhoittava ja psyykkisesti lamaannuttava. Kokonaisuuden kruunaa likaisen harmaa, kylmän sinertävä värimaailma. Ääniraita on vaimea, tasainen matto: se humisee, sirisee ja ulvoo. Kylmyyden ja ankeuden vastakohtana diilerin suhde tyttäreen tuo ainoan toivonkipinän. Kunnianhimoinen teos toteuttaa omaehtoisuuttaan säröttömästi.

* * * *
Arvostelukäytännöt