Tiikerinsilmän tarpeessa

Sylvester Stallonen luomasta Rocky-elokuvasaagasta syntynyt spin-off-sarja Creed on edennyt kolmanteen osaansa. Ensimmäinen Creed (2015) esitteli Michael B. Jordanin esittämän Adonis Creedin taipaleen pohjalta huipulle. Teoksen sydän oli vahvasti Stallonen esittämän Rocky Balboan varassa, ja Stallone sai roolistaan Oscar-ehdokkuuden. Creed 2 (2018) ammensi erityisesti Rocky IV:n (1985) juonikuviosta ja toi Adoniksen vastukseksi Viktor Dragon, Balboan vanhan neukkuvastustajan Ivan Dragon pojan.

Creed IIIKolmannessa Creedissa Rocky Balboaa ei enää nähdä lainkaan. Adonis Creed on ensimmäistä kertaa täysin puhtaasti omillaan. Tarinallisesti vanhaa Balboaa olisi ollut ehkä vaikea mahduttaa kovin suureen rooliin, mutta pienikin visiitti olisi ollut suotava. Vähintäänkin olisi oikeus ja kohtuus, että Stallonella olisi oikeudet omaan luomukseensa.

Stallone on nimittäin puhunut julkisesti melko kipakkaan sävyyn siitä, kuinka hänellä itsellään ei ole minkäänlaisia oikeuksia Rocky-hahmoon. Ei, vaikka hän on näytellyt hahmoa yli neljäkymmentä vuotta, käsikirjoittanut ja osan elokuvista ohjannutkin. Stallone kokee, että häntä on aikoinaan huijattu oikeuksien osalta ja että ihmiset, jotka eivät ole tehneet Rocky-hahmon eteen mitään, omistavat Rockyn.

Creed IIIKolmannen Creedin tekijät eivät kuitenkaan ole tästä vastuussa. Käsikirjoituksessa on mukana ensimmäisen Creedin ohjannut Ryan Coogler, mutta ohjaajan pallilla on Jordan, joka näin ollen seuraa Stallonen viitoittamaa tietä ohjaaja-päätähtenä. Jordan on uskottava sekä raskaan sarjan nyrkkeilijänä että perheenisänä. Keskinäisissä kohtauksissa Tessa Thompsonin esittämän Bianca-vaimon kanssa on luontevaa kemiaa.

Ristiriitaisena päävastustajana ja Creedin entisenä lapsuudenystävänä on Jonathan Majors, joka on jo toisen kerran tänä vuonna ison elokuvan antagonistina. Majors nähtiin valkokankailla Antman and the Wasp: Quantumanian (2023) konnana Kang Valloittajana vain pari viikkoa ennen Creedin ensi-iltaa. Majors on yhtä tuhdissa ja lihaksikkaassa kunnossa kummassakin. Majorsin päävahvuus ei silti ole lihasmassassa vaan rosoisessa, monisärmäisessä luonnenäyttelyssä, jossa tuska ja kaipaus vuorottelevat katkeruuden ja kateuden kanssa. Ilman Majorsia Creed III olisi jäänyt selkeästi vaisummaksi ja rutiininomaisemmaksi jatko-osaksi.

Creed IIIJordan tuntee hahmonsa läpikotaisin ja ohjaa sujuvalla otteella. Nyrkkeilykohtaukset ovat intensiivisiä, mutta kärsivät kliinisyydestä. Niistä paistaa hetkittäin silottelu siinä missä vanhoissa Rocky-elokuvissa oli karheutta ja hienhajua. Olkoonkin, että tuorein Creed on vahvasti suunnattu mustalle katsojakunnalle, niin jatkuva ja joutava rapin renkutus turruttaa. Musiikkia on käytetty Rockyissa aina vahvasti tunnelman luomiseen ja -kohottamiseen. Creed III:ssa tämä potentiaali jää täyttymättä. Bill Contin ikimuistettavia sävelmistä käytetään vain yhtä.

Juonellisesti elokuva lainaa ja yhdistelee paljon elementtejä vanhoista Rockyista. Majorsin esittämä Damian Anderson on päivitetty versio Rocky III: Tiikerinsilmän (1982) katu-uskottavasta Clubber Langista. Myös Rocky V:n (1990) teema läheisen suojatin petoksesta ja huippunyrkkeilijän vaikeuksista sopeutua uran jälkeiseen elämään on saanut uuden käsittelyn. Perheen ja luksuselämän turruttava ja pehmentävä vaikutus nyrkkeilijään on jo käsitelty Balboan saagassa varsin väkevästi. Creed III ei tuo tähän mitään uutta.

Creed IIIOlennainen osa Creed-elokuvia on ollut rajoitteiden, kuten kuulovian luonteva ja konstailematon tuominen tarina-aihioihin, joiden pääosassa ovat fyysisesti liki täydelliset urheilijat. Bianca Creedin kuulovamma ja sen eteneminen ovat seuranneet jokaisessa Creedissa mukana, samoin kuin sen vaikutukset uraan ja elämään. Nämä näkökulmat tuovat vahvuuksia perinteiseen nyrkkeilydraamakerrontaan ja kompensoivat otteluasetelmien heikkouksia.

Koko elokuvan vahvin ja vaikuttavin roolihahmo on pienin ja heikoin, eli Creedin pariskunnan kuuro nuori tytär Amara (Mila Davis-Kent). Oikeasti kuuro nuori näyttelijä on valloittavan luonteva sekä vivahteikas, ja vie jokaisessa kohtauksessaan isoja tähtinäyttelijöitä kuin litran mittaa. Jos Creedeja tarpeeksi kauan tehdään, niin kiintoisa sukupolvenvaihdos olisi Amara Creedin astuminen kehään. Elokuva kuurosta naisnyrkkeilijästä olisi aidosti uutta.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,5 / 2 henkilöä