Iättömät pilvet
Jo pitkään nimeä tasaisen varmalla työllä tehnyt Olivier Assayas on nauttinut festivaalisuosikin maineesta. Assayasin elokuvilla on selkeä näkökulma ja tunnistettava visuaalinen tyyli, mutta usein samaistumispinta on jäänyt tyylillisten seikkojen taakse. Jopa Assayasin tähänastisista elokuvista kenties välittömin Kesänhetket (2008) saa rehevällä visuaalisella maailmallaan nostettua lasin ajoittain katsojan ja elokuvan välille. Uutukainen Clouds of Sils Maria on tarinaltaan haastava ja jopa teoreettinen, mutta vaikka tyylilliset seikat eivät ole yhtä voimakkaasti läsnä, välittyy siitä ohjaajan kädenjälki vahvana.
Maria Endersin (Juliette Binoche) ura näyttelijänä avautui aikoinaan viettelijätär Sigridin roolilla, joka näytelmässä hurmaa ja jättää kylmästi itseään huomattavasti vanhemman Helenan. Vuosia myöhemmin Maria saa työtarjouksen koskien samaa näytelmää, mutta tällä kertaa Helenan roolissa. Uuden ajan näyttelijätähti Jo-Ann Ellis (Chloë Grace Moretz) nousee uudeksi Sigridiksi ja kehä sulkeutuu. Harjoitteluvaihe vie Marian Sveitsiin, Sils Marian kylään, jossa hän yrittää yhdessä assistenttinsa (Kristen Stewart) kanssa löytää uuden näkökulman Helenan hahmolle. Pian heidän intensiiviset keskustelunsa alkavat saada viitteitä näytelmän naisten välisestä valtataistelusta.
Clouds of Sils Maria on kunnianhimoinen elokuva. Sen teemat asettuvat kuin kahden peilin väliin, tilaan, jossa sama tarina toistuu loputtomasti. Todellisuus pirstoutuu ja se kootaan uudelleen. Erikoisesta sääilmiöstä tunnettu vuoristokylä tuo elokuvaan epätodellisen ja unenomaisen ilmapiirin. Ympäristön painostava aavemaisuus toistuu pahaenteisenä uhkana. Se eristää hahmot muista ihmisistä ja pysäyttää ajan. Todellisuuden ja fiktion välinen seinä ei horju ainoastaan näytelmän ja sen näyttelijöiden välillä, vaan se näkyy alati persoonallisuuttaan muuttavissa näyttelijättärissä ja heidän julkisuuskuvissaan.
Vanhentuvan naisnäyttelijän asemaa elokuvateollisuudessa pohtiva elokuva asettaa rinnakkain kaksi eri sukupolven tähteä. Maria Enders edustaa kunnioitettavan uran itselleen rakentanutta keski-ikäistä näyttelijää, jonka provokatiiviset roolit ovat menneisyydessä. Uuden Sigridin manttelia itselleen himoitseva Jo-Ann Ellis on taas populaarikulttuurin kautta itselleen nimen rakentanut nuori elokuvatähti, jonka julkisuuskuva on täynnä tietoista uhittelua medialle. Näytelmän naishahmojen välinen konflikti muuttuu heidän kauttaan näyttelijäsukupolvien väliseksi sodaksi, jossa on vain yksi voittaja. Nuoruuden uhma toistaa itseään eri tavoin aikakausien muuttuessa.
Kolmen naisen varaan rakennettu tarina on täynnä monivivahteisia ja hienovaraisia näyttelijäsuorituksia. Juliette Binoche on totuttuun tapaan upea Maria Endersina, mutta elokuva saa myös Kristen Stewartista sekä Chloë Grace Moretzista esiin uusia puolia. Morezt onnistuu tasapainoilemaan provosoivan elokuvatähden ja sen takaa löytyvän kunnianhimoisen näyttelijän välillä. Stewart taas tekee tähänastisista rooleistaan vaikuttavimman analyyttisenä assistenttina, jonka intohimoista argumentointia uusien näkökulmien puolesta on ilo seurata.
Clouds of Sils Maria on loppupeleissä kuitenkin ohjaajansa elokuva. Assayasin tapa käyttää musiikkia ja luoda voimakkaita jännitteitä elokuviinsa on aina ollut luontevaa. Hän leikkii katsojan epätietoisuudella aloittamalla kohtauksia suoraan keskeltä jo käynnissä olevia keskusteluja. Marian ja Helenan sanat sekoittuvat yhdeksi todellisuudeksi. Toiston teema ei kuitenkaan rajoitu vain tarinan maailmaan, vaan se tuodaan vaivattomasti osaksi kuvallista kerrontaa. Visuaalinen loisto löytyy pikemminkin mahtavista maisemista kuin tyylitellystä värimaailmasta.
Jos Clouds of Sils Marialta odottaa Kesänhetkien tai Jotain ilmassa (2012) kaltaista nostalgiaa, voi lopputulos olla pettymys. Clouds of Sils Maria on lähempänä roolihahmoonsa ihastuvaa Irma Vepiä (1996), vaikka se viimeksi mainitun komediallisesta painotuksesta suuresti eroaakin. Assayas on onnistunut kääntämään teoreettisuuden vahvuudekseen. Elokuva haastaa katsojansa kohtaaman teemat uudella tavalla, eikä sen aavemainen ilmapiiri päästä katsojaansa helposti otteestaan.
Toimituskunnan keskiarvo: 3 / 5 henkilöä
Seuraava:
As Above/So Below
Klaustrofobinen ilmapiiri on toimiva, mutta omaperäisestä ideasta huolimatta kauhuelementit ovat liian kevyitä.
Edellinen: Mielensäpahoittaja
Hauska ja koskettava elokuva muuttuneesta maailmasta ja muuttumattomasta jäärästä.
Tällä viikolla
Uusimmat
- Nälkäpeli: Balladi laululinnuista ja käärmeistä dvd
- The Girl with the Needle ensi-ilta
- Vihollisen vesillä dvd
- Mielensäpahoittajan rakkaustarina ensi-ilta
- MaXXXine ensi-ilta
- The Beekeeper dvd
- The Peasants – Talonpoikia ensi-ilta
- Savage Salvation dvd
- Päivät kuin unta ensi-ilta
- Kivun ja ilon työ ensi-ilta