Enkelit äijien hommissa

Tässä tulee tämän vuoden kesäelokuva. Sellainen, jota katsoessa ei tarvitse ajatella mitään, eikä juonen loogisuuden perään kannata kysellä. Kesähittien tapaan kyseessä on myös jatko-osa. Ensimmäinen Charlien enkelit -elokuva ilmestyi vuonna 2000. Koko paketti taas perustuu 1970-luvun lopun tv-sarjaan, jossa salaperäisen miljonäärin, Charlien, palkkaamat naiset ratkoivat rikoksia.

© 2003 Columbia PicturesCharlien enkelit: Kurvit suoriksi on kimalteleva tyttöseikkailu, jossa naiset ovat toimijoita ja miehet lähinnä statisteja. Enkelien rooleissa jatkaa tuttu kolmikko Cameron Diaz, Lucy Liu ja Drew Barrymore. Valkokankaan enkelit ovat jonkin sortin supersankareita, jotka pätkivät äijiä turpaan mennen tullen. Todellisen vastuksen heille pystyykin antamaan vain "langennut enkeli" Madison Lee (Demi Moore), joka on varastanut kaksi sormusta. Sormuksiin on kätketty FBI:n todistajien suojeluohjelman tiedot. Elokuvan juoni pyöriikin sormusten takaisinsaannin ympärillä.

© 2003 Columbia PicturesCharlien enkelien alku Mongoliassa tuo mieleen Bondien legendaariset avaukset. Tosin viimeisetkin realismin rippeet on heitetty nurkkaan, kun sillalta putoavasta rekasta pelastaudutaan helikopterilla. Elokuva jyrääkin hilpeällä action-asenteella luottaen tähtitrion vetovoimaan. Mutta puolivälin paikkeilla tarina latistuu. Turha suvantopaikka ja itsetutkiskelu tuntuu tylsältä alun itseironiseen asenteeseen verrattuna. Loppu onkin sitten perinteisempää toimintatykitystä.

Ohjaaja McG tietää, kuinka rahaa taotaan. Hän on sekoittanut cocktailinsa tyylitellystä toiminnasta, viileästä itseironiasta ja sopivasta määrästä perseen ketkutusta. Kyse ei siis ole naisille suunnatusta emansipaatioelokuvasta, vaan kaikille sopivasta seikkailusta, jossa leikitellään populaarikulttuurin ilmiöillä. Erityismaininnan ansaitsee elokuvan tyylillä valittu musiikki, joka koostuu pitkälti 1980-90-lukujen popklassikoista.

Charlien enkelit: Kurvit suoriksi on elokuva, josta jää samanlainen tunne kuin huvipuistosta. Hauskaa oli, mutta käteen ei jäänyt mitään. En minäkään muista, mitä ensimmäisessä Charlien enkelit -elokuvassa tapahtui. Kuka muistaa ja ketä kiinnostaa?

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2 / 5 henkilöä