Kaiken takana on kaaos

Suurissa juhlatilaisuuksissa, kuten häissä, on niin paljon liikkuvia osia, että niiden koossa pitäminen vaatii toteuttajiltaan saumatonta yhteispeliä ja luun kovaa ammattitaitoa.

C’est la vie – häät ranskalaiseen tapaanMax Angély (Jean-Pierre Bacri) on pitopalvelukonkari, joka on järjestänyt satoja juhlia uransa aikana. Hänellä on palkkalistoillaan kirjava ja monikulttuurinen sortinsakki, pitkälle kolmattakymmentä ihmistä, joiden tarkoituksena on toteuttaa Maxin johdolla hääparin unelmien päivä. Täydellisesti. Jos kaikki vain menee putkeen…

Ranskalainen komedia C’est la vie – häät ranskalaiseen tapaan kertoo yhden hulppean häätilaisuuden toteutuksesta kulissien takaisesta näkökulmasta. Maxin tiimin enemmän tai vähemmän ammattitaitoiset jäsenet hyörivät yhteisen päämäärän eteen ja Max yrittää pitää hommaa kasassa.

C’est la vie – häät ranskalaiseen tapaanKokit, tiskarit, tarjoilijat, bändi ja monet muut työntekijät sotkeutuvat yhdeksi mutta moneen suuntaan tempoilevaksi joukoksi. Murphyn lain siivittämänä asiat alkavat kallistua pahemman kerran katastrofin puolelle. Juonenkäänteet ovat samaan aikaan sekä arvattavia että yllättävästi hauskuuttavia. Lajityypissään hääkomedia hyrrää hyvin.

Elokuvan ohjaaja-käsikirjoittajat Olivier Nakache ja Eric Toledano eivät ole sortuneet halpoihin vitseihin ja liian kuluneisiin kuvioihin. Elokuvan huumori on hienovaraisempaa kuin tavanomaisimpien amerikkalaisten peruskomedioiden koheltaminen.

C’est la vie – häät ranskalaiseen tapaanMyös henkilöhahmot ovat pientä sivuosaa myöten sympaattisia. Juuri henkilöiden moninaisuus onkin elokuvan parhaita puolia. Kuralle karrikoituja stereotyyppejä ei löydy. Jopa itseriittoinen pilkunviilaajasulhanen, varsinainen groomzilla, saa sympaattisen hetkensä.

Häät ranskalaiseen tapaan on sujuvan leikkauksen ja oivallisten näyttelijäsuoritusten summa. Lähes kahden tunnin ajan kamera kiertää ympäri 1600-luvun ranskalaislinnaa ja poimii esiin herkullisia hetkiä ja henkilöitä kiivaan häähumun seasta.

C’est la vie – häät ranskalaiseen tapaanMitään yksittäistä suurta tarinaa elokuvassa ei ole, ellei siksi lasketa ranskalaisten häätraditioiden epäilemättä sarkastista esittelyä. Hääjuhlien paisuminen tällaisiksi useamman sadan hengen supertapahtumiksi on tietenkin kansainvälinen trendi. Hääelokuvien saralla Häät ranskalaiseen tapaan lunastaa oman paikkansa mennen tullen. Se on hyvin tehty ja viihdyttävä komedia, joka ei pysähdy hetkeksikään paikalleen.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3 / 2 henkilöä