Ankeaa tulevaisuudenkuvausta

Etukäteen pelkäsin, että Mathieu Kassovitzin Babylon A.D:tä olisi vaikea katsoa ennakkoluulottomin silmin. Ennen elokuvan näkemistä olin sattunut lukemaan ohjaajan haastattelun, jossa hän haukkuu projektin läpikotaisin ja sanoo elokuvan olevan pelkkää väkivaltaa ja typeryyttä. Kassovitzin mukaan yksikään kohtaus ei ole sellainen kuin sen pitäisi olla, tuotantoyhtiö Fox puuttui joka asiaan, ja niin edespäin.

Tekijän sanomisille kun ei tulisi antaa liikaa painoarvoa. Ei tarvitse lähteä Francis Ford Coppolan tuotantoa pitemmälle huomatakseen, että helvetillisistä kuvauksista ja projektiin osallistuneiden tyytymättömyydestä huolimatta voi lopputulos olla mestarillinen.

© Guy Ferrandis - © 2008 Babylon Films, Studio Canal, M6 FilmsElokuvan näkemisen jälkeen on kuitenkin valitettavasti pakko olla samaa mieltä Kassovitzin kanssa. Maurice G. Dantecin kyberpunk-romaaniin perustuva elokuva on sekava, ja sen ilmoille heittämät kuluneet scifi-teemat jäävät toiminnan jalkoihin. Pääosaa esittävä Vin Diesel luo mielleyhtymiä XXX-elokuvaan (2002), sillä tässäkin elokuvassa on yhtä naurettavia ja ylilyötyjä toimintakohtauksia.

Babylon A.D. sijoittuu muutaman vuosikymmenen päähän nykyhetkestä. Diesel esittää ränsistyneessä Uudessa Serbiassa asuvaa palkkasoturia, joka saa tehtäväkseen kuljettaa nunnaluostarissa kasvaneen salaperäisen tytön New Yorkiin. Matkalla räjäytellään ja ammutaan paljon, loppua kohden menetetään kaikki järkevän juonen rippeetkin ja paikoitellen tuodaan esille pieniä pilkahduksia elokuvan menetetystä potentiaalista.

©Guy Ferrandis - © 2008 Babylon Films, Studio Canal, M6 FilmsElokuvan maailmasta sekä muutamasta pikaisesti esitellystä teemasta - uskonnot liikeyrityksinä, ihmisen ja koneen liitto - saisi aikaiseksi varmasti kiinnostavan teoksen vielä tänäkin päivänä. Maailma, teemat ja päähenkilöiden rooli niihin liittyen sotketaan kuitenkin vain sekavaksi ja kliseiseksi sopaksi.

Mitään pohtimisen arvoista Babylon A.D. ei tarjoa, ellei halua miettiä sitä, millaisen elokuvan Kassovitz olisi saanut aikaan vapaammilla käsillä. Fox tiettävästi leikkasi elokuvaa 15 minuuttia vastoin ohjaajan halua. Oli totuus mikä tahansa, elokuvasta jää tunne, että pois jätettyä materiaalia olisi runsaasti.

Babylon A.D. ei siis toimi millään tavoin. Toimintaelokuvana se ei pärjää, koska kohtauksissa ei ole jännitettä, rytmitystä tai todellista visuaalista näyttävyyttä. Scifinä elokuva taas uppoaa edellä mainitun sekavuuden ja pinnallisuuden takia.

Harmillista, että Kassovitz ei ole vuoden 1995 väkevän Vihan jälkeen saanut aikaiseksi mitään yhtä muistettavaa. Onko vika sitten miehessä itsessään vai muissa tekijöissä, sitä on mahdoton sanoa. Edellinen Hollywood-projekti Gothika (2003) oli kuitenkin vähintään yhtä soopaa kuin tämä uutukainen, eikä silloin syytä vieritetty tuotantoyhtiön niskoille.

*
Arvostelukäytännöt