Takaisin uralle

Kymmenen vuoden takainen Autot (2006) on ollut Disneyn ja Pixarin 2000-luvun suuria menestyksiä. Tarina koppavan kilpa-auton kasvamisesta toiset huomioon ottavaksi menestyjäksi on löytänyt paikkansa niin pienten kuin isompienkin katsojien sydämistä. Viisi vuotta myöhemmin ilmestynyt jatko-osa ei samaan enää kyennyt. Autot 2 oli täyskäännös kokoperheen elokuvasta toiminnalliseen agenttirymistelyyn, joka ei ollut enää sopivaa katseltavaa perheen pienimmille, kouluikäiset vauhtiseikkailu sen sijaan vei mennessään.

Cars 3Kolmannessa Autot-elokuvassa palataan takaisin alkuperäiselokuvan viitoittamalle uralle. Kakkososan pyssyjen paukuttelut on lakaistu maton alle ja palattu itse asiaan eli kilvan ajoon. Salama kiertää kisoja mestarina, mutta uudet huippuunsa viritetyt kilpurit ottavat paikkansa kisaletkan kärjestä. Vakavan onnettomuuden jälkeen Salama yrittää pelastaa maineensa ja palata takaisin huipulle uuden valmentajan voimin.

Vastaava tarina on elokuvissa kerrottu lukuisia kertoja aiemmin. Kerrontarakenteensa sekä uusien ja vanhojen valmennusmenetelmien vastakkainasettelun myötä Autot 3 muistuttaa huvittavasti neljättä Rocky-elokuvaa. Kliseinen tarina saattaa helposti pitkästyttää aikuista katsojaa toisin kuin elokuvia tuoreemmilla silmillä katselevaa lasta. Tosin aivan kritiikittömästi elokuva ei toiminut lapsenkaan mielestä.

Cars 3Puolivälin jälkeen tarinassa tulee selkeä suvantovaihe vauhdikkaan romurallin jälkeen, kun Salama uuden valmentajansa Cruz Ramirezin kanssa valmistautuu uuteen kisakauteen. Tarina on turhan pitkään joutokäynnillä ennen loppuhuipennusta. Osa pitkästyttävyydestä lankeaa myös pääosakaksikolle.

Salama on alusta asti ollut melko hengetön hahmo, mikä sinällään sopii kilpa-autolle. Ensimmäisessä elokuvassa vetoapua tuli kuitenkin Syylari Cityn persoonallisilta asukkailta, eritoten Salaman kaveriksi nostetulta hinausauto Martilta, jota suomalaisessa ääniversiossa on virtuoosimaisesti esittänyt Heikki Silvennoinen. Kakkososassa Martti nostettiin pääosaan Salaman rinnalle ja jopa ohikin, mikä paljolti pelasti koko elokuvan.

Cars 3Kolmannessa elokuvassa Salamasta on tehty selkeä päähenkilö ja Syylarin asukit sekä Martti on jätetty statistien rooleihin, kun rinnalle on tuotu uusi hahmo tulevaa ajatellen. Valitettavasti Cruz Ramirez on hahmona jotakuinkin yhtä hengetön kuin Salamakin, ja heidän varassaan geneerinen tarina ei missään vaiheessa pääse kunnolla vauhtiin.

Radalla vauhtia sen sijaan piisaa ja kilpakohtaukset ovat Autot kolmosen suola. Osa kohtauksista vie katsojan keskelle vauhtisirkusta ja visuaalinen näyttävyys on viety huippuunsa. Alun, keskikohdan ja lopun kilpasessiot eivät kuitenkaan pidä pinnalla koko elokuvaa, jonka tarina olisi kaivannut kerronnallista tiivistämistä.

Cars 3Autot 3 ei ole huono elokuva. Se on teknisesti huippuunsa hiottu kokoperheen animaatio, joka jää hengettömäksi suhteessa alkuteokseensa, mikä on usein jatko-osien kohtalo. Toisaalta kolmannen elokuvansa myötä Autoista voi puhua jo elokuvasarjana, sillä Autot kolmosessa ei vain toisteta ensimmäisen elokuvan kaavaa vaan viedään kokonaistarinaa jo johdonmukaisesti eteenpäin. Elokuvien sarjakonsepti on viime vuosina osoittautunut taloudellisesti kannattavaksi, sillä tutut hahmot uusissa seikkailuissa tuovat katsojia teattereihin vaikka itse elokuvallinen anti jäisikin laihaksi.

Laihaksi anti ei jää Autot 3:en alkukuvana nähtävässä lyhytanimaatiossa Lou. Yksinkertaisesta ideasta jalostettu seitsenminuuttinen on visuaalisen kerronnan juhlaa, jossa kiteytyy hienosti lyhytelokuvan tärkeä sanottava. Vastaavaa idea- ja sisältörikasta kerrontaa ei enää löydykään itse pääelokuvasta, jossa näyttävyys ajaa persoonallisuuden ohi.

* *
Arvostelukäytännöt