Kohti kahden auringon saarta

Casablancan katupojat tekee matkaa totuuteen. Kulkemalla kohti mielenmaisemaa, tavoittaessaan näkymätöntä, se ei kuole silmän vajavaisuuteen, sillä nähdessään likaisuutta se tavoittaa puhtauden. Ohjaaja etsii tilaa, missä unet ja elokuva voivat heijastella tunteita ja ihmismieltä. Hän löytää vähintäänkin rehellisyyden. Humaanisuus katsoo pintaa ja näkee sen taakse.

Casablancan katupojatCasablancan katupojat katsoo lapsia yhteiskunnan pohjalla. Se näkee mahdollisuuden ja haluaa uskoa siihen. Se etsii leikkejä heidän mielestään, intoa heidän teoistaan, rikkautta heidän toiveistaan ja tunteita heidän sieluistaan. Elämässä ohjaaja hakee vastauksia ja haluaa auttaa. Elokuvassa hän pakenee. Harmonia löytyy unesta. Eikä ohjaaja ei ole yksin. Kymmeniä lapsia. Raiskattuja, pahoinpideltyjä, liimaa haistelevia katulapsia. Lapsia, joista unet tekevät kokonaisia. Ja toiveissa paljon seuraajia, katsojia, jotka ovat vielä elämän puolella.

Mies ruorissa

Nabil Ayouchin toinen pitkä elokuva ei ole elokuvakerronnan muotovalio. Ohjaaja tavoittelee unenomaista tilaa paitsi oivaltavalla kuvailmaisulla, myös välttelemällä perinteisen narratologian keinoja. "Rakenteettoman", unenkaltaisen soljuvuuden saavuttamisessa Ayouchilla on ongelmia. Luis Buñuelin Meksikon-kauden upea katulasten kuvaus, "freudilaisia" elementtejä tihkuva Los Olvidados ei kohtaa veroistansa.

Mutta en usko, että sillä on mitään merkitystä. Näen, että Casablancan katupojissa on kyse rähjäisen kalastaja-aluksen kipparista, vanhasta valkopartaisesta miehestä, joka kantaa päällään merimieslakkia. Tämä merikarhu asustaa samalla rannalla kuin neljä elokuvan lapsista. Illalla, veden liplattaessa lapset uneksivat saaresta, jolle paistaa kaksi aurinkoa. He uneksivat turvasta ja rakkaudesta. Ja laivasta, joka vielä jonain päivänä kuljettaa heidät pois.

Casablancan katupojat muistuttaa, että joskus elokuva pääsee lähemmäs totuutta kuin elämä. Etsikää tämä elokuva. Myöhemmin osoittakaa minulle ihminen, joka ei sitä löytänyt. Sanon, ettei hän ymmärrä elämästä yhtään mitään.

* * * *
Arvostelukäytännöt