Heikkoa suhdesekoilua

Vahvoista draamaelokuvista tunnettu Saara Cantell ravisuttaa kotimaisen elokuvan kenttää lajityypiltään harvinaisella sinkkukomedialla. Ainoat oikeat on genrensä puolesta tervetullut tuulahdus, mutta samalla myös paraatiesimerkki siitä, miten tämän kaltaista elokuvaa ei tulisi tehdä.

Ainoat oikeatSinkkuelämää viettävä Hanna (Anna-Maija Tuokko) rakastuu palavasti ravintolaillan päätteeksi tutustumaansa Markukseen (Ilkka Villi). Kohtalon oikusta Hanna hukkaa Markuksen numeron, eikä miestä kovista etsinnöistä huolimatta tunnu löytyvän. Hanna saa pian kuitenkin muuta ajateltavaa, kun hän työnsä puolesta päätyy kuntouttamaan autokolarissa loukkaantunutta pääministeriä Ismo Majuria (Antti Reini). Hannan ja Ismon välille syttyy odottamaton romanssi, joka kuitenkin joutuu koetukselle, kun Markus palaa takaisin kuvioihin.

Ainoat oikeatSinkkukomedioille tyypillisiä rakkauden ja sitoutumisen teemoja käsitellään sekä Hannan että hänen kahden ystävättärensä kautta. Mitään merkityksellistä elokuva ei kuitenkaan tästä saa irti. Kömpelö kokonaisuus lähinnä toisintaa hapuilevasti amerikkalaisten genretovereidensa maneereita. Suhteet syntyvät ja hajoavat, kunnes elämä lopulta saavuttaa optimaalisen onnellisuuden tilan.

Cantell on parhaimmillaan saadessaan toimia itse teoksiensa käsikirjoittajana ja ohjaajana. Ainoat oikeat elokuvan kohdalla ongelmat kumpuavatkin erityisesti Outi Keskevaarin luomasta tekstistä.

Käsikirjoitus on häiritsevän puolivillainen. Dialogi jää kauas siitä näppäryydestä, mitä lajityypin edustajilta yleensä vaaditaan. Lapsellinen huumori aiheuttaa myötähäpeää ja pakotetut juonenkäänteet syövät uskottavuutta.

Ainoat oikeatPintapuoliset hahmot ovat jo lähtökohtaisesti lajityypille ominainen ongelma. Tämä kuitenkin heijastuu elokuvassa näyttelijätyöhön, mikä jää ulkokohtaiseksi ja kankeaksi. Kokeneimmat vetävät suorituksensa läpi tasaisella rutiinivaihteella.

Eihän tällaiselta elokuvalta tohtisi liikaa sisällön puolesta vaatia, mutta edes jotain sen tulisi tarjota. Alkuvuodesta ilmestynyt 21 tapaa pilata avioliitto osoitti, kuinka kotimainen romanttinen komedia voi olla yhtä aikaa sekä viihdyttävä että myös tarkkanäköinen. Ainoat oikeat ei puolestaan ole kumpaakaan.

*
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1,3 / 4 henkilöä