Lincolnin salattu elämä
Abraham Lincolnilla ja vampyyreilla ei ole paljoa tekemistä keskenään. Kuten ei ollut Jane Austenin Ylpeys ja ennakkoluulo -kirjalla ja zombeilla. Osittain juuri siksi tällaisista genrejä sekoittavista kirjoista tuli suosittuja muutama vuosi takaperin.
Seth Grahame-Smith kynäili ensimmäisen näistä mash-upeista, Ylpeys ja ennakkoluulo ja zombit. Se oli huikea menestys, ja sittemmin kustannusyhtiö on tehtaillut vastaavia kirjoja urakalla.
Seuraavaksi Smith yhdisti Abraham Lincolnin ja vampyyrit, ja muokkasi oman kirjansa käsikirjoitukseksi. Parhaimmillaan omintakeinen Abraham Lincoln: Vampire Hunter on hillittömän urpoa ja hyväntuulista toimintaa, huonoimmillaan se muistuttaa tv-elokuvaa Lincolnin elämästä.
Elokuvan on ohjannut Night Watchista ja Wantedista tunnettu Timur Bekmambetov, joka on kotonaan tällaisen materiaalin parissa. Elämäkertaelokuva sekoittuu taitavasti genretoimintaan, mutta elokuvan sudenkuoppa on tuo elämäkertapuoli. Lincolnin elämää seurataan viiden vuosikymmenen ajan, mikä tarkoittaa sitä, että elokuvan tarina ei ole kovinkaan yhtenäinen. Lopputulos on kesäteatteria Lincolnin elämän tärkeimmistä vaiheista yhdistettynä överiksi vedettyihin toimintakohtauksiin.
Smith haukkaa liian ison palan yrittäessään yhdistää vampirismin ja orjuuden ja näin yhdistää elokuvan kummatkin puolet syvemmällä tasolla. Elokuvassa ei ole järkeä, joten yhteydet tuntuvat päälleliimatulta, etenkin kun Lincolnin elämää ja ajatuksia yksinkertaistetaan melkoisesti.
Lincolnia näyttelee vakuuttava Benjamin Walker, joka on ääntä myöten ilmetty Liam Neesonin kaksoisolento. Hän on mies paikallaan tällaiseen rooliin. Elokuva nimittäin ottaa lähtökohtansa kuolemanvakavasti. Katsojalle ei vinkata silmää, eikä sorruta parodioimaan Lincolnia tai vampyyrielokuvia. Lincoln nyt vain metsästää vampyyreja, piste. Tämä totisuus on ehdottoman hyvä asia, ja tekee elokuvan ylilyönneistä entistä mehukkaampia.
Toiminnan kannalta materiaalin mahdollisuuksista on otettu paljon irti, olipa kyseessä sitten Lincolnin treenausmontaasi tai hillitön kaksintaistelu vauhkoontuneen hevoslauman selässä. 3D:llä hekumoidaan sopivasti, mutta johtuneeko sitten käytetyistä 3D-kameroista vai mistä, mutta koko elokuva näyttää videolle kuvatulta tv-elokuvalta. Efektit ovat kyllä hienoja, mutta elokuva itsessään on ruman ja halvan näköinen.
Toimituskunnan keskiarvo: 1,5 / 4 henkilöä
Seuraava:
Miss Farkku-Suomi
Nostalginen trippi kateuden ja umpimielisyyden saastuttamaan 1970-luvun Suomeen on kiinnostavampi ajankuvana kuin tarinana.
Edellinen: Madagascar 3
Tuttu eläinnelikko mellastaa kohtuumukavasti vauhdikkaan animaatiosarjan kolmannessa osassa.