Illan hämärässä

A Moment in the Reeds on eräänlainen outolintu suomalaisessa elokuvamaisemassa. Kunnianhimoinen queer-romanssi lähestyy aihettaan suoruudella, jota suomalaisessa elokuvassa ei usein ole nähty. Esimerkiksi Tom of Finland (2017) kuvasi Touko Laaksosen elämää hyvin salonkikelpoisesti, eikä esikuvastaan huolimatta tohtinut kuvata homoseksuaalista halua. A Moment in the Reeds käsittelee kesäromanssiaan monesta eri näkökulmasta ja halu on osa tätä romanssia.

A Moment in the ReedsLeevi (Janne Puustinen) on palannut ulkomailta kesälomille Suomeen, mutta remonttimatka kesämökille Jouko-isän (Mika Melender) kanssa ei oikein innosta. Pariisissa kirjallisuutta tutkivan miehen todellisuus ei tunnu kohtaavan isän konservatiivisten ajatusten kanssa ja kaksikko tunteekin helpotusta, kun paikalle saapuu palkattu remonttimies. Syyrialaispakolainen Tareq (Boodi Kabbani) ei kuitenkaan ole ihan sitä, mitä Jouko on odottanut ja kielimuurin kaatamiseksi tarvitaan Leeviä.

Leevin ja Tareqin jäätyä kahdestaan mökille alkavat miehet käydä syvällisiä keskusteluja elämästä, perheestä ja rakkaudesta. Romanssi kytee pitkissä katseissa, eikä roihahda liekkeihin saman tien. Kaksikko pohtii yhdessä, onko kyseessä lomaromanssi vai orastava suhde. Vaikka miesten taustat eroavat toisistaan, ovat he kummatkin paenneet avarakatseisempaan maailmaan. Elokuva ei kuitenkaan unohda, että yhtäläisyyksistään huolimatta Tareqin valinnoilla on kovempi taakka.

A Moment in the ReedsA Moment in the Reeds on kauneimmillaan, kun se kahlitsee laskevan auringon säteet, jotka siivilöityvät oksien läpi tai jotka osuvat pölyisiin ikkunoihin. Kuvauksessa on malickmaista luonnonmystiikkaa. Hetkellinen tunnelma on kaislojen kosketuksessa ja hiusten läpi soljuvissa sormissa. Iikka Salminen on ottanut komeista järvimaisemista kaiken irti.

Mikko Mäkelän esikoispitkä A Moment in the Reeds on hallittu ja kaunis teos. Se kehystää tarkasti ajalla ja paikalla pienen tarinansa ja tarjoaa rajojen sisällä näyttelijätyölle vapautta. Vaikka improvisoitu dialogi onkin paikoin hieman turhan makeaa, on sen keinoin saavutettu tunnelma vahva. Joukon hahmo tuo elokuvaan keveyttä, mutta hänelle tarjotaan myös oma draamankaarensa. Pienet puitteet ja hetkellisyyden tavoittelu tekevät A Moment in the Reedsistä eheän elokuvan.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3 / 3 henkilöä