Halpaa huvia huumehörhöilystä

Hongkongilaissyntyisen actionohjaaja Ronny Yun seikkailukomedia Kaava 51 on mielikuvitukseton, mauton ja moraaliltaan arveluttava. Läpinäkyvästi se ratsastaa maineikkailla näyttelijöillä. Uskomatonta, että sellaiset tyylitaiturit kuin Samuel L. Jackson ja Robert Carlyle ovat moiseen kuvatukseen sotkeutuneet. Myös muuten niin mainio Rhys Ifans nähdään sivuosassa yliampuvana huume- ja asekauppiaana.

Jackson on Elmo McElroy, farmakologi, joka jäätyään kiinni hasiksen poltosta päätyy luomaan uraa huumekemistinä. Hörhömaailmaan tympäydyttyään hän koettaa juonia itsensä sieltä ulos miljoonat taskussaan. Huumepomo Lisko (Meatloaf) ei mokomaa suvaitse, ja kun Elmo suuntaa Englantiin kauppaamaan ennennäkemättömät vibat irrottavan kemikaalinsa kaavaa, saa hän kintereilleen palkkamurhaaja Dakotan (Emily Mortimer). Liverpoolissa Felix DeSouza (Robert Carlyle) ryhtyy Elmon oppaaksi. Ripaus romantiikkaa saadaan DeSouzan ja ex-tyttönsä Dakotan välienselvittelyistä. Loppu onkin sekamelska skinheadien ja jalkapallohuligaanien remuamista, korruptoituneen poliisin kieroilua, takaa-ajoa ja pitkälle vietyä kakkahuumoria.

Dialogi on tyhjää ja henkilöiden kielenkäyttö silmiinpistävän rumaa. Suomentajalla on osuutensa karkeuksien julmansävyisessä luonteessa. Huumemaailmaa kuvatessa olisi syytä olla tarkka välittämissään asenteissa. Yu ei näytä ymmärtävän aihepiirinsä vakavuutta. On vaikea löytää oikeutusta hilpeälle, olkaakohauttavalle tyylille, jolla hän kuvaa aineiden käyttäjiä ja diilaajia. Enkä kerta kaikkiaan näe ideaa saati kannanottoa kohtauksessa, jossa koe-eläinlaboratorion elikot pikkuruisissa häkeissään neuroottisina kiertävät elinkautista kehäänsä.

*
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1 / 3 henkilöä