Twin Peaks uusitaan - mitä tekee Pöllölaakso?

Viitisen vuotta sitten MTV3:lla oli oma lauantai-illan viihdeohjelmansa nimeltä Pöllölaakson aarre. Siinä studioyleisö kilpaili Pertti Salovaaran opastamana siitä, kuka löytää studion kätköistä rahakirstun monien nolostuttavien tehtävävaiheiden jälkeen. Samanlaiseen, tosin enemmän nöyryyttävään ja tahtomattomaan peliin ovat joutuneet muutamat "tavalliset tv-katsojat", joita kiinnostaa enemmän se, mitä tv:ssä näytetään, kuin se, mitä "sieltä" saa. Tässä pelissä rulettia pyörittää edelleen MTV3, pelaajina ovat Twin Peaks -sarjan vannoutuneet ystävät ja pelin nimenä Pöllölaakson arvoitus.

Twin PeaksDavid Lynchin ja Mark Frostin luoma Twin Peaks oli 1990-luvun taitteen eniten kohua herättänein tv-sarja amerikkalaisessa televisiossa. Meillä se esitettiin melko tuoreeltaan vuonna 1991 MTV:n toimesta. Katsojat jäivät koukkuun heti puolitoistatuntisessa pilottijaksossa, joka jo väreili selittämätöntä mystistä tunnelmaa hämmentävien roolihahmojen, vastaleivottujen donitsien tuoksunnan ja havumetsän uhkaavan läheisyyden myötä. Twin Peaksin perusjuoni hahmottuu, kun FBI:n agentti Dale Cooper saapuu Twin Peaks -nimiseen pikkukaupunkiin selvittämään koulutyttö Laura Palmerin murhaa. Lynchin mielenkiinto pikkukaupungin pinnanalaisuuksiin ei ollut hellittänyt Blue Velvetista (1986).

Jonkinlaista kulminaatiopistettä Twin Peaks amerikkalaisen television historiassa edustaa: mitään vastaavalla tavalla lajityypeistä irti olevaa ei oltu nähty aikaisemmin, eikä yhtä omintakeiseen jälkeen ole pystytty (tai uskallettu?) sen jälkeenkään. Jäljittelijöitä ja vaikutuksenalaisia on riittänyt Villistä Pohjolasta Salaisiin kansioihin, mutta niistä ei ole löytynyt tarpeeksi innostavaa kokeilunhalua - saati että ne pysyisivät yhtä tuoreina jatkossakin.

Näin me sen koimme

Nyt, kun MTV3 uusii Twin Peaksia toista kertaa, on syytä muistella, miten se lähetettiin kahtena aikaisempana kertana. Tänäkin uusintakertana on nimittäin jokseenkin epäselvää, aikooko MTV3 lähettää sarjan kokonaisuudessaan.

1991 MTV lähetti sarjan kokonaisuudessaan; pilotin ja 15 osaa keväällä ja loput 15 osaa syksyllä. Ohjelmatiedottajilla oli kuitenkin jo tuolloin se virhekäsitys, että kevään jaksot muka kattoivat ensimmäisen tuotantokauden ja syksyn jaksot toisen kauden. Oikeastihan ensimmäinen tuotantokausi loppui jo jaksoon 7, joka päättyy luodin ampumiseen eräässä Great Northern Hotelin huoneessa. Tähän "bluffiin" sarjan piti alunperin todellakin loppua, mutta katsojalukujen ansiosta ja tekijöiden innosta sitä päätettiin jatkaa. Toisen tuotantokauden puolitoistatuntisen aloitusjakson ohjasi David Lynch. Henkimaailma oli entistä vahvemmin läsnä: Jättiläisen ilmestymisestä alkava ja Ronette Pulaskin (melkein Lauran kohtalon kokenut koulutyttö) kammottavaan muistihoureeseen päättyvä jakso on kokonaisuudessaan ehkä sarjan oudoin ja pelottavin - ja vetää sinänsä vertoja Lynchin elokuville. MTV esitti jakson omassa ohjelmakartta-viisaudessaan halkaistuna kahdeksi 45-minuuttiseksi osaksi.

Twin Peaksin ensiesityksessä videoimatta jättäneet olivatkin vahingosta viisastuneet ja donitsit innosta suissa, kun MTV3 alkuvuodesta 1995 lähti uusimaan Twin Peaksia. Pettymys oli kuitenkin suuri, kun tiedotuksissa kerrottiin lähetettävän sarjasta "ensimmäinen tuotantokausi", eli osat siihen saakka, kunnes Lauran murhaaja viitteellisesti selviää. Ohjelmasuunnittelijalla oli ilmeisesti käynyt Pölkkyrouva liian monta kertaa kylässä, sillä osat esitettiin vieläpä kahden jakson tuplina. Tämä tarkoitti sitä, että tuplajakson keskellä ei saanut näkyä alku- tai lopputekstejä. Näin ollen ensimmäisenä esitettävän osan viimeisestä kohtauksesta oli leikattu loppuhuipennus pois ja toisena esitettävän jakson alusta noin minuutin osuus pois. Monet, hienot ja ratkaisevatkin kohdat jäivät näyttämättä, kuten Hornen perheen tuskaista hiljaisuutta huokuva ruokailukohtaus. Paradoksaalisesti huvittavinta oli, että tuo toisen tuotantokauden puolitoistatuntinen aloitusjakso jäi vielä tuplajaksoissakin erilleen! MTV3 näytti, miten odotus palkitaan.

Odottaa on saatu taas viisi vuotta. Nyt MTV3 uusii Twin Peaksia taas. Merkit eivät näytä aivan niin kammottavilta kuin viisi vuotta sitten. Näinä viikkoina esitetään (se oikea) ensimmäinen tuotantokausi, ja toinen tuotantokausi alkaa 11.10. Sitä esitetään ainakin 12 osaa 27.12. asti, ja jos vain "pöllöt eivät ole sitä miltä näyttävät", niin loput 10 osaa lähetetään ensi vuoden puolella. Olisihan se kohtuullista, kun kerran Dallas ja Dynastia uusitaan satojen osien kokonaisuuksissaan. Vai onko Pöllölaaksossa kaikki ennallaan? Valittaa saa ainakin siitä, että Lynchin ohjaamat tuotantokausien aloitusjaksot nähdään/nähtiin jälleen halkaistuina. Mitä tekisi Pölkkyrouva, jos joku halkaisisi hänen pölkkynsä?