www.Film-O-Holic.com

PALUU PAJAAN JA PALATSIIN

Pajasta palatsiin
© Suomen elokuva-arkisto


Kymmenennen Suomalaisen elokuvan festivaalin tapauksiin kuuluu kadonneksi luultu, Turussa jatkosodan aikana kuvattu, vuonna 1946 ensi-iltansa saanut hulluttelu Pajasta palatsiin. Turkulaisen Valo-Filmin tuottaman komedian löysi pari vuotta sitten seinäjokelainen elokuvaperinteen tuntija ja keräilijä Matti Piuhola. Elokuva otettiin Suomen elokuva-arkiston restaurointiprojektiin Suomalaisen elokuvan festivaalin tuella ja sen aloitteesta.

Pajasta palatsiin on turkulaisen Toivo Hämerannan toinen ja viimeiseksi jäänyt näytelmäelokuva. Jyrki Mikkosen romaaniin perustuva filmi kertoo rikkaan tehtailijan tyttärestä Nami Soreliuksesta (Terttu Sinkkonen), joka on kihloissa paroni Karl von Mertzenin (ohjaaja Hämeranta itse) kanssa. Nami ei isänsä valitsemasta puolisosta ihmeemmin välitä, vaan on iskenyt silmänsä paronin veljenpoikaan Marttiin. Nami ja Martti riitelevät. Paroni saa vihiä suhteesta. Rakkautensa salatakseen Nami nappaa isänsä työntekijäkortistosta sepänapulainen Martti Lammen (Toppo Lehto) nimen, ja ilmoittaa olevansa rakastunut juuri tähän köyhään Marttiin.

Seppäkokelas kutsutaan tietysti ihmeteltäväksi Turun kansainväliseen ilmapiiriin. Pajasta palatsiin kehkeytyy melko tavanomaiseksi, mutta yllättävänkin sujuvaksi luokkasatiiriksi. Kunnon ihmiset löytyvät hiukan jonkun T.J. Särkän Suomen Filmiteollisuuden tuotosten tapaan maaseudulta, köyhän kansan parista. Kaupungin kauniit ja rohkeat ovat turhanaikaista joukkoa, joiden aikomus on lähinnä nöyryyttää Marttia. Aatelisherrat olettavat rakkauden olevan ilman muuta ostettavissa ja myytävissä.

Niin kuin lajityyppiin kuuluu, Martti ei ole noin vain jymäytettävissä. Rempseän jokamiehen maalaisjärki ja nokkeluus riittävät yläluokan keskuudessa vallan hyvin. Naisetkin pitävät karskin aitoa maalaista viehättävänä. Martti itse ei missään vaiheessa unohda juuriaan, vaikka makeaa elämää mielellään, ihan piruuttaan, maistaakin.

Pajasta palatsiin on ollut elokuva-arkiston restaurointiprojekteista suuritöisimpiä. Festivaalinäytöksen yhteydessä nähdään katkelma restauroimattomasta kopiosta. Se totisesti antaa kuvan urakan vaikeudesta. Konservaattori Tuula Söderblomin mukaan alkuperäisen esityskopion kuvaruudut ja ääniraita olivat paikoin tuhoutuneet täysin. Piuholan löydökseen kuului onneksi myös kaitakopio. Nyt nähtävä kopio on siis yhdistelmä kahdesta, toisistaan hiukan eronneesta "alkuperäisestä".

Jälki on kaukana täydellisestä, mutta enimmäkseen varsin kohtuullista. Pahoin kärsineestä ääniraidastakin saa riittävän hyvin selvää. Pajasta palatsiin on löytönä äärimmäisen kiinnostava. Ulkokohtauksissa tarjoillaan näkymiä 1940-luvun Turusta, muun muassa Kauppatorilta, Tähtitorninmäeltä, ja Piispankadulta. Kaupunki oli ennen kovin kaunis.

Pajasta palatsiin nähdään Suomalaisen elokuvan festivaalien avajaiselokuvana torstaina 5.4. klo 19.00. Esityspaikka on Vanha Domino. Paikalla ovat Matti Piuhola, ja elokuvassa avustajana ollut Pentti Fält.

 

Manu Haapalainen / © 2001 Copyright Film-O-Holic
kuvat / © Suomen elokuva-arkisto
- kaikki oikeudet pidätetään -

 

Sef

[pääsivu] [ensi-illat] [videot] [palsta] [wider screen]

www.Film-O-Holic.com